PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Amstelveen

Bestrijding eikenprocessierups met natuurlijke vijanden en biologische middelen in Amsterdamse Bos

Natuur en milieu
Foto: Amsterdamse Bos
6 mei 2021, 16:00
In het Amsterdamse Bos zijn duizenden bollen geplant van stinzenplanten die natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken.
In het Amsterdamse Bos zijn duizenden bollen geplant van stinzenplanten die natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken.
AMSTELVEEN

In het Amsterdamse Bos wordt sinds eind april druk gewerkt aan biologische bestrijding van de eikenprocessierups die daar met name in de zomer van 2019 voor veel overlast zorgde. Op verschillende plekken zijn eikenbomen met kleine aaltjes (nematoden) bespoten. Deze aaltjes dringen de jonge rupsen binnen die daardoor dood gaan. Daarmee wordt voorkomen dat ze brandhaartjes ontwikkelen die voor huidirritatie en oogletsel kunnen zorgen. De rupsen ontwikkelen deze brandharen normaal gesproken van half mei tot half juli. In die periode vormen ze ook grote nesten in eikenbomen.

Aanvankelijk bestond bij sommigen de hoop dat de strenge vorstperiode van februari voor afname van het aantal eikenprocessierupsen zou zorgen. Volgens Nature Today heeft de vorst echter totaal geen invloed gehad op de eikenprocessierups. Ondanks de vrieskou bleven de eitjes van de rups intact. Het koude voorjaar heeft er wel voor gezorgd dat de ..

Deel dit artikel via: