PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Amstelveen

Sierteeltsector in en rond Aalsmeer gevoelig voor criminele praktijken

Misdaad
Foto: FloraHolland
5 mrt 2021, 16:00
Het is voor criminelen aantrekkelijk om misbruik te maken van de logistieke systemen van de internationale bloemen- en plantenhandel.
Het is voor criminelen aantrekkelijk om misbruik te maken van de logistieke systemen van de internationale bloemen- en plantenhandel.
AMSTELVEEN

De sierteeltsector is vanwege gebrekkige controles kwetsbaar voor criminele praktijken. Zo wordt onder meer in Nederland geproduceerde drugs met bloementransporten naar het buitenland vervoerd. Maar ook smokkel van vuurwerk, sigaretten en wapens komt voor. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Mainport in de tweede linie’ van Edward van der Torre en Anton van Wijk, dat in 2020 is uitgevoerd. In opdracht van de stuurgroep ‘Weerbare Sierteeltsector’. Ze deden onderzoek naar ondermijnende criminaliteit in de sierteeltsector onder meer rondom en via de veilinglocatie van Flora Holland in Aalsmeer. 

Flora Holland (RFH) is wereldwijd de belangrijkste marktplaats voor bloemen en planten, met meer dan 100.000 transacties per dag. Bloemenveilingen vormen daarmee een netwerk tussen Nederland en de rest van de wereld. De uitstekende faciliteiten worden volgens de onderzoekers echter ook gebruikt door de georganiseerde criminaliteit.

Deel dit artikel via: