Het interview vindt op een bankje in het Broersepark plaats. Een favoriete stek, zo blijkt. “Ik geef hier dansles en woon hier vlakbij.”

Gelukscoaching, wat houdt dat in?

“Het gaat uit van positieve psychologie. Als mensen zijn we geneigd ons vooral te concentreren op het negatieve. Bij een cijferlijst met goede cijfers hebben we vooral oog voor een 4 en 5 die er ook tussen staat. Dat blijkt ook letterlijk zo te zijn, blijkt uit onderzoek. Wanneer oogbewegingen worden gevolgd, valt op dat men het langst kijkt naar de slechte cijfers. Wanneer mensen niet gelukkig zijn, kijken ze vaak naar externe factoren. Ze laten hun geluksgevoel bepalen door zaken die ze niet of slechts in beperkte mate kunnen beïnvloeden. Geluksgevoelens kunnen echter ook voortkomen uit je eigen denkkracht. Ik help mensen daarbij. Zo wordt men weer kapitein op hun eigen schip. Door middel van oefeningen train ik mensen hun eigen geluk te bepalen en veerkracht ontwikkelen om met moeilijke situaties om te gaan. Zo’n positieve denktrant kun je oefenen, net als je je spierkracht kunt ontwikkelen in de sportschool.”

Kun je een voorbeeld geven?

“Stel, iemand zegt iets onaardigs of snauwt je af. In plaats van je daar druk over te maken, kun je ook denken: ‘het is een mens van vlees en bloed, wellicht is er iets aan de hand waarom hij of zij zo reageert’. Dat is kijken vanuit compassie. Een ander voorbeeld heeft te maken met het najagen van dromen. Soms lijken deze vanwege allerlei redenen onbereikbaar, of stelt men de verwezenlijking ervan uit. Omdat de kinderen nog niet het huis uit zijn, of men wacht tot het pensioen. Maar je kunt ook met kleine stapjes beginnen. Begin bijvoorbeeld met het zoeken van informatie. Vandaag googlen – dat kan een eerste stap zijn in het verwezenlijken van je dromen.”

Welke dromen heb jij al gerealiseerd?

“Ik heb verschillende dingen gedaan. Ik ben begonnen als maatschappelijk werker, heb vluchtelingen begeleid. Daarna ben ik onder meer beleidsmedewerker geweest. In 2004 ben ik daarmee gestopt, en heb ik een eigen praktijk opgezet. Ik geef readings, workshops en cursussen intuïtieve ontwikkeling in Amstelveen en Amsterdam. Met gelukscoaching gaat het over het inzetten van je passie en talenten om je dromen te vervullen. Wanneer je anderen daarbij helpt, moet je daar ook zelf mee aan de slag. Daarom heb ik het dansen en zingen weer opgepakt. Zo is mijn droom uitgekomen om in geboorteland Aruba en in Suriname op te treden met een band. Naast het zingen van covers uit verschillende muzikale genres, schrijf ik ook eigen nummers. Zang is een vorm van expressie, het geeft je de kans om gevoelens uit te drukken. Het optreden met een band, verbinding maken met publiek, en dat met eigen nummers, dat geeft heel veel energie. Een van mijn dromen was om op het Kwaku festival in Zuidoost op te treden. Dat is gelukt, ik heb opgetreden met het Afro Grooves Collective. Met deze groep muzikanten kijken we ook of we met pop up optredens en jamsessies iets maatschappelijks kunnen doen. Jongeren bereiken en maatschappelijke thema’s bespreekbaar maken.”

Hoe heb je de afgelopen maanden beleefd?

“De afgelopen maanden waren veel mensen opeens op zichzelf aangewezen. Ik mediteer elke dag, daardoor kom je in contact met jezelf. Naast alle ellende die de coronacrisis met zich mee bracht, is er ook een fantastische stilte ontstaan. Ik had die stilte nodig, in het dagelijks leven doe ik veel, ga ik dingen met veel enthousiasme aan en heb ik te maken met allerlei deadlines. Ik gaf dansles in Villa Randwijck en de Meent, maar dat kon vanwege Corona niet meer.. Toen we buiten mochten sporten ben ik in het Broersepark les gaan geven. Mensen waren duidelijk eraan toe zich uit te leven na al die tijd niet sporten of uitgaan. Buiten dansen is super fijn. De afgelopen maanden heb ik onder meer balkonconcerten verzorgd, en opgetreden voor verzorgingshuizen. Ik behoor tot de risicogroep, dus ik was voor boodschappen op andere mensen aangewezen. De afgelopen tijd heeft tot verbinding geleid, dat zag ik onder meer terug tijdens de balkonconcerten. Mensen die elkaar normaliter niet groeten, kwamen met elkaar in gesprek. Ik denk dat veel mensen hebben ervaren hoe het anders kan, zonder druk, en dat men niet zomaar terugvalt in het oude ritme. Al was het de afgelopen maanden niet altijd makkelijk voor mensen, zeker niet wanneer het hele gezin moest thuiswerken. Het is lastig om je dan te concentreren. In zo’n geval kunnen ademhalingsoefeningen helpen. Daarom heb ik filmpjes met ademhalingsoefeningen en meditatie oefeningen op YouTube gedeeld. De coronacrisis heeft mensen ook op andere vlakken aan het denken gezet. Denk bijvoorbeeld aan ons consumptiepatroon, en vliegvakanties. Daarnaast zijn er maatschappelijke discussies ontstaan, bijvoorbeeld over discriminatie en racisme. Ik heb veel respect voor de jeugd, die dit soort maatschappelijke kwesties met succes aan de kaak stelt. Dat is onze generatie niet gelukt. Maar wij kunnen wel zorgen voor de kruiwagens en het netwerk, waar jongeren gebruik van kunnen maken, zodat er echt structurele veranderingen komen.”

Met welk project ben je nu bezig?

“Ik ben bezig met een eigen theaterstuk, compleet met liedjes. In het stuk komen verschillende dingen samen, waaronder ook gelukswetenschap. Ik wil graag interactie met het publiek, ook door te zingen en te dansen. Met het stuk hoop ik mensen door middel van storytelling aan het denken te zetten over maatschappelijke thema’s.”

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?

“Els van Driel, een filmregisseur. Ik heb haar leren kennen toen mij gevraagd werd te zingen tijdens een uitzending van Amstelveen Spreekt. Zij deed van verslag van haar documentaire. Ik wil haar vragen: Hoe is de situatie nu in Moira met de kinderen? En hoe is het nu met vluchtelingenkinderen die je filmt?” Meer info: f.burgos@ziggo.nl.

Naomi Heidinga