Roza komt uit Ouderkerk en gaat in Amstelveen naar school. Ze zit op havo-vwo afdeling van het Amstelveen College en staat als Sporttalent ingeschreven bij AmstelveenSport. Die organisatie kan haar steun bieden om de combinatie van opleiding en topsport goed te laten verlopen. Dat kan bijvoorbeeld onder meer van pas komen als vrij gevraagd moet worden om mee te kunnen doen aan een toernooi in het buitenland. Ze heeft al eerder meegedaan aan toernooien in Denemarken en Duitsland. "Dat was heel leuk," vertelt ze enthousiast.

MIDDENVELDER Roza is een middenvelder en haar grote voorbeeld is Oranje-speelster Jackie Groenen. Ze kreeg de smaak van het voetballen al op hele jonge leeftijd te pakken toen ze stond te kijken bij wedstrijden van het team van haar twee jaar oudere broer. ''Ik wilde toen ook al meespelen, maar dat mocht nog niet.'' Ze voetbalt sinds haar vijfde jaar. ''Ik houd van balsporten en vind voetbal leuk, omdat het een teamsport is. Het is leuk om met elkaar plezier te hebben en om de tegenstander te verslaan."

GEZELLIGER Ze kwam met Generation One in aanraking toen het team van SV Ouderkerk waarvan ze deel uitmaakte op 15 oktober 2017 tegen dat meidenteam speelde. ''Ik was toen het enige meisje in het jongensteam van Ouderkerk.'' Ze trok met haar spel de aandacht van de begeleiders van Generation One en werd uitgenodigd om te komen trainen. Vervolgens werd ze ook geselecteerd voor het team. Ze vindt het veel leuker om nu deel uit te maken van een meidenteam. ''Het is ook gezelliger. Daarvoor zat ik als enige meisje uit mijn team alleen in de kleedkamer."

ONDERSCHATTEN Generation One kwam dit seizoen uit in de Hoofdklasse JO13 en volgend seizoen wordt dat JO14. Het team speelt anders dan andere meidenteams tegen jongens van dezelfde leeftijd, in verband met de kracht van het team vol jonge talenten. Roza vindt het vooral leuk als jongens de meiden onderschatten en dan de wedstrijd verliezen.

BARCELONA Voor de toekomst heeft ze allerlei grote plannen. "Ik wil graag betaald voetbal gaan spelen bij een goede club, liefst in het buitenland." De voorkeur geeft ze daarbij aan Barcelona. Een andere ambitie is een plekje in het Nederlands vrouwenelftal om mee te kunnen doen aan Europese of Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Momenteel maakt Roza al deel uit van de KNVB-selectie in de regio West en ze behoort daarmee tot de beste zestig voetbalmeiden van Nederland in haar leeftijdscategorie.

TRAINEN Om de top te kunnen bereiken traint ze drie maal per week twee uur bij Generation One en voorafgaand aan de wedstrijden wordt ook nog een uur getraind. Bij de KNVB traint ze één keer per week 1,5 uur. Door het coronavirus kwam alles tijdelijk tot stilstand, maar de trainingen zijn al weer enige tijd hervat. Sinds deze week zijn, tot groot enthousiasme van de speelsters, ook onderlinge duels weer toegestaan. Vanaf 1 juni hoeven spelers tot en met 18 jaar geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens trainingen en voetbalactiviteiten. Officiële wedstrijden zijn echter nog niet toegestaan. De verwachting is dat die in september weer van start kunnen gaan als het coronavirus geen roet in het eten gooit.

NIKE EN INTERSPORT Inmiddels heeft Generation One de gerenommeerde bedrijven Nike en Intersport als nieuwe partners weten aan te te trekken om de speelsters op te kunnen leiden voor het hoogste podium. Het streven was al om met het meidenteam over 3,5 jaar in de Beloften-competitie van de Eredivisie te spelen. In samenwerking met Nike is de doelstelling inmiddels verlegd naar internationaal professioneel vrouwenvoetbal. Om de samenwerking met Nike en Intersport onder de aandacht te brengen zijn filmpjes op de Instagram-pagina van Generation One geplaatst. Die hebben inmiddels ook de aandacht getrokken van diverse bekende speelsters als Anouk Hoogendijk die een link naar de filmpjes hebben gedeeld.

Hazel Ling Photography
Foto: Hazel Ling Photography
Roza in actie. (Foto: Hazel Ling Photography)