Koen Walet begon op 7-jarige leeftijd met schermen en doet sinds zijn 9de mee aan wedstrijden. Schermen is op die jonge leeftijd geen voor de hand liggende sportkeuze. ''Andere sporten als voetbal en hockey trokken mij niet en die heb ik ook nooit geprobeerd. Toen er op een dag een folder in de bus viel over schermen stelde ik een vriend (Thomas Dijkstra) voor om dat te gaan proberen. Het viel in de smaak en we schermen nu nog steeds bij de Amstelveense schermvereniging Tréville."

SNEL EN BEWEGELIJK Volgens Koens moeder Sylvia  was schermen echt een geschikte sport voor haar zoon. "Hij was als kind altijd al bezig met zwaarden en riddertje spelen." Voor Koen zit de aantrekkingskracht van de sport er vooral in dat hij zelf de controle in handen heeft. ''Ook het tactische aspect en het fysieke van de sport spreken hem erg aan. "Ik ben nogal fysiek ingesteld, snel en bewegelijk. Ik houd er ook van om het hard te spelen."

FLORET Schermen kan beoefend worden met drie wapens: floret, degen of een sabel. Koen Walet schermt met een floret, het lichtste wapen. Het trefvlak van de tegenstander waarop tijdens wedstrijden punten behaald kunnen worden bestaat alleen uit de romp. Dat is anders dan bij de degen en de sabel. Het geldige trefvlak beslaat bij de degen het hele lichaam en bij de sabel zijn dat de romp, het hoofd en de armen.

TOERNOOIEN Koen bleek al snel talent voor de sport te hebben en wist door te dringen tot het Nederlandse team U17. Om in topvorm te blijven traint hij normaal gesproken vier keer per week en speelt hij om het weekend een toernooi individueel en in teamverband. Midden in het seizoen gebeurt dat ook wel elk weekend. "Je gaat dan op vrijdag weg en schermt op zaterdag en zondag. Ik ben dus best veel tijd bezig met mijn sport."

TECHNASIUM Daarnaast volgt hij de vwo technasium-opleiding aan het Keizer Karel College met het profiel Natuur, Techniek en Gezondheid. ''Dat is het drukste vakkenpakket.'' "Er blijft dus niet veel vrije tijd over," vult zijn moeder aan. Koen zit momenteel in de vierde klas. Om mee te kunnen doen aan internationale toernooien kan hij regelmatig op vrijdag geen lessen volgen. Omdat hij bij AmstelveenSport is aangemeld als topsporter wordt daar door de school aan meegewerkt. AmstelveenSport kan als dat nodig is ook hulp bieden om school en sport te combineren, maar Koen regelt dat allemaal zelf. Alhoewel sport en schoolopleiding een pittige combinatie vormen, wil hij zijn studie niet verwaarlozen. "Ik weet dat ik met schermen niet mijn geld kan verdienen." Soms kan het wel een extra uitdaging zijn als drukke periodes op school en bij het schermen samen vallen. "Laatst had ik net het Europese Jeugd Kampioenschap gehad en stond er daarna op school een toetsweek op het programma."

Ik train nu thuis op het garagepad en houd mijn conditie op peil.
TOUWTJE SPRINGEN Op dit moment liggen de wedstrijden en schermtrainingen stil vanwege de coronacrisis. "Binnensport is niet mogelijk tot 1 september. Ik train nu thuis op het garagepad en houd mijn conditie op peil, onder meer door touwtje te springen." Hij vindt het jammer dat hij niet eerder kan trainen bij de schermschool, om in vorm te kunnen zijn als het nieuwe seizoen in september van start gaat. Doordat wedstrijden zijn afgelast loopt hij dit seizoen ook deelname mis aan het WK in Salt Lake City,  NK voor teams, het Nederlands jeugdkampioenschap en het NK senioren.

NEDERLANDS TEAM Koen maakte dit seizoen deel uit van het Nederlandse team U17 met de Amstelveense schermers Suhayl Nawar (schermcentrum Amsterdam) en Michael Dijkstra (de jongere broer van Thomas en ook lid van schermschool Tréville) en Sam Wanyama uit Alkmaar. Net als Koen zitten ook Suhayl en Michael op het KKC. Het team behaalde goede resultaten. Zo wonnen ze in februari een zilveren medaille op het U17 equipe toernooi in Warsaw, onderdeel van het Europese Cadetten Circuit. Eerder waren ze tijdens het U17 equipe toernooi in Thessaloniki 3de geworden en in Halle in Duitsland in december op de vierde plaats geëindigd.

Lees ook het verhaal van sporttalent Tinka Offereins: 'Ik mis het roeien heel erg nu het niet kan'.

OLYMPISCHE SPELEN Het ultieme doel voor Koen is deelname aan de Olympische Spelen. Ook al is de kans daarop niet groot, ook omdat NOC*NSF de schermsport niet ondersteund vanwege de kleine medaillekansen. De afgelopen drie Spelen wist alleen Bas Verwijlen goede resultaten te behalen op de Olympische Spelen. Hij bereikte de laatste 8 in 2008 in Beijing, de laatste 16 in Londen in 2012 en werd in de tweede ronde uitgeschakeld op de Spelen in Rio de Janeiro. Koen hoopt ook ooit nog eens op dit hoogste niveau zijn sport te kunnen beoefenen. Voorlopig stelt hij zich echter tevreden met de behaalde goede internationale resultaten met het Nederlands team. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met AmstelveenSport.

BizziTeam
Foto: BizziTeam
Koen in actie op het EJK in Porec eind februari 2020.