PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Amstelveen

Amsterdamse Bos hoopt overlast eikenprocessierups beperkt te kunnen houden

Natuur en milieu
Foto: Amsterdamse Bos
27 mei 2020, 14:24
In december zijn een half miljoen bollen in het bos geplant om insecten aan te trekken die een natuurlijke vijand zijn van de rups.
In december zijn een half miljoen bollen in het bos geplant om insecten aan te trekken die een natuurlijke vijand zijn van de rups.
AMSTELVEEN

Het Amsterdamse Bos hoopt de overlast van de eikenprocessierups dit jaar beperkt te kunnen houden. De gemeente Amsterdam is dit jaar al vroeg begonnen met een preventieve aanpak. Vorig jaar moesten in de zomermaanden delen van het bos afgesloten worden, vanwege verspreiding van de braadhaartjes van de rupsen. Die kunnen jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of luchtwegen en soms een allergische reactie veroorzaken. Ook dieren zoals honden en paarden kunnen hier last van hebben. De periode waarin de brandharen overlast kunnen veroorzaken duurt ongeveer van mei tot en met augustus. Inmiddels zijn de eerste meldingen over gesignaleerde rupsen bij de Boswachterij binnengekomen. 

De gemeente Amsterdam (de beheerder van het bos) heeft dit jaar fors ingezet op een preventieve aanpak. In december zijn een half miljoen bollen in het bos geplant om insecten aan te trekken die een natuurlijke vijand zijn van de rups. In februari en maart zijn nestkasten voor  koolmezen, pimpelmezen en boomklevers opgehangen. De laatste tw..

Deel dit artikel via: