Myra Quint is directeur/eigenaar van kinderopvang Mirakel.
Myra Quint is directeur/eigenaar van kinderopvang Mirakel. Naomi Heidinga

Kinderopvang Mirakel viert dertigjarig jubilieum

16 november 2022 om 09:00 Zakelijk

AMSTELVEEN Kinderopvang Mirakel bestaat 30 jaar. Het bedrijf werd in 1992 opgericht door Myra Quint. Inmiddels zijn er elf vestigingen. “Wij zijn verantwoordelijk voor het kostbaarste bezit van ouders: hun kind. Die verantwoordelijkheid nemen we serieus.”

Het is voorbij gevlogen, zegt Myra Quint over de afgelopen dertig jaar. “Ik had nooit kunnen bevroeden dat het bedrijf inmiddels zo gegroeid zou zijn. Het voelt alsof het me overkomen is.” In 1992 opende ze haar eerste kinderdagverblijf in Amsterdam. “Ik zat op dat moment zonder baan. Ik werkte vijf dagen per week bij een bedrijf dat ging reorganiseren. Vanwege mijn hoge aantal contracturen, moest ik er als één van de eersten uit. Veel vriendinnen met kinderen klaagden over het gebrek aan kinderopvang. Zo kwam ik op het idee om een eigen kinderopvang op te zetten.” Tegenover haar voormalige woning kwam een kantoorpand vrij, waar ze haar eerste opvanglocatie opende. “De eerste maand gebeurde er niets. Tot mijn moeder een artikel in de krant over de opvang in de krant liet plaatsen. De telefoon rinkelde non-stop, binnen no time zaten we vol.” Korte tijd daarna opende ze haar tweede locatie, eveneens in Amsterdam. 

BSO Ze kreeg veel vragen van ouders over de mogelijkheid voor buitenschoolse opvang. “Ik wilde het eerst niet, maar via een bevriende relatie kwam ik erachter dat de St. Jozefschool in Amsterdam grotendeels leegstond. Er waren nog maar een aantal kleine klassen, de rest van het gebouw werd antikraak verhuurd. Dat werd onze eerste BSO locatie, de eerste particuliere BSO in Nederland. Met volop ruimte voor creativiteit, spelletjes en ruimte om te chillen. Dankzij het succes van de BSO bloeide de school weer op.” Mirakel groeide verder en kreeg een vestiging in Amstelveen. “We werden benaderd met de vraag of we een kinderdagverblijf wilden openen in een nieuw kantoorpand bij De Kegel.” Na deze uitbreiding maakte Mirakel tijdelijk een pas op de plaats. “We waren in korte tijd verdubbeld in omvang. Ik had ineens een smoelenboek nodig om iedereen te herkennen. Het duurde even voor ik voor mijn gevoel alles op orde had.”

INVESTEREN Mirakel heeft inmiddels elf vestigingen, die verschillende vormen van opvang bieden. Er zijn zo’n 140 medewerkers. “We hebben mensen die ruim 25 jaar bij ons werken.” Het bedrijf koestert zijn medewerkers, helemaal in deze tijden van schaarste. “Het is moeilijk om personeel te vinden. Omdat we geen vestigingen willen sluiten, werken we daarom nu af en toe met zzp-ers. Dat wil je eigenlijk niet, omdat je liever vaste gezichten hebt voor kinderen en hun ouders, maar het is beter dan de groep sluiten vanwege een gebrek aan personeel.” Mirakel investeert in kwaliteit, zoals goed opgeleide medewerkers, aantrekkelijke locaties met een eigen karakter en uitstraling en een activiteitenaanbod waar de ontwikkeling en het plezier van de kinderen centraal staan. “Medewerkers in de kinderopvang zijn geen veredelde oppasser maar geschoolde professionals. De jongste kinderen worden via een zogenaamd kind volgsysteem door ons gemonitord tot zij naar de basisschool gaan; 10 minuten gesprekken zijn er ook voor de BSO kinderen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Een collage van een aantal locaties van Mirakel. - Aangeleverd

BOERDERIJ Locaties met een eigen karakter, dat zie je bijvoorbeeld bij de BSO bij hockeyclub Pinoké. “Toen we deze openden, was de combinatie sport en opvang nog niet zo gebruikelijk. Inmiddels is deze heel populair vanwege de nadruk op gezond bewegen. Eén van mijn favoriete locaties is De Stal in Waverveen, waar zowel een kinderdagverblijf als BSO is gevestigd. Deze zitten op een erf van een boerderij, waar kinderen lekker buiten kunnen spelen en met dieren kunnen knuffelen. Er zijn ouders bereid om kilometers om te rijden voor een kinderopvang wanneer deze bij hun opvattingen of levensstijl past.”

VERANDERING “De laatste jaren is er, mede door veranderende wet- en regelgeving veel veranderd in de kinderopvang. Of iedere verandering een verbetering is laat ik in het midden; wat wel jammer is dat hierdoor een stukje spontaniteit verdwenen is. Vroeger konden we op een mooie dag bij de opvang in Buitenveldert een briefje op de deur hangen met ‘we zijn in het Amstelpark’. De ouders kwamen dan naar het park en gingen er gezellig bij zitten. Dat is tegenwoordig ondenkbaar.”

REGELDRUK “Voor kleinere kinderopvangorganisaties is het moeilijker om aan de regels te voldoen. Hun voortbestaan wordt bedreigd. Dat vind ik zonde. In de kinderopvang zie je dat de rol van private equity steeds groter wordt. Best eng dat grote buitenlandse investeerders een groot deel van de kinderopvang in handen heeft.” Volgens Quint is de grootste zorg voor de kinderopvang echter het tekort aan personeel. “Er is hier nu nog te weinig aandacht voor vanuit de overheid. Zeker wanneer je bedenkt dat de kinderopvang Nederland draaiend houdt. Zonder kinderopvang kunnen veel ouders niet werken.”

TOEKOMST Toch ziet ze de toekomst positief tegemoet. “We hebben van 14 tot 18 november een feestweek, voor alle kinderen van Mirakel zijn er elke dag festiviteiten. Vrijdag de 18e gaan we een dagje dicht. Dit is een dag voor alle medewerkers. In de namiddag gezellig een hapje eten en ‘s avonds met de Toppers van Mirakel naar de Toppers in de Arena!” Meer informatie: https://kinderopvangmirakel.nl.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie