Tina Koelewijn in haar kraam met ambachtelijke soepen
Tina Koelewijn in haar kraam met ambachtelijke soepen Rosanne Kok

Tina Koelewijn met verse soepen op weekmarkt Amstelveen

20 september 2018 om 10:20 Nieuws

AMSTELVEEN Met haar ambachtelijke soepen is Tina Koelewijn een nieuwkomer op de Amstelveense markt. Wekelijks brengt ze zo'n twaalf tot veertien verschillende soepen mee; allemaal vers en huisgemaakt. De soepen zijn afgestemd op het seizoen. Nu de herfst op komst is doen de pompoensoep en de woestijnsoep het heel goed. En zodra de temperaturen dalen, is het tijd voor erwtensoep.

SOEPKRAAM Voor Tina ontstond het idee voor haar soepkraam eigenlijk als een grapje. "Ik heb eerst gewerkt in een instellingskeuken en later in de keuken van een grote hotelketen'', begint zij te vertellen. "Thuis heb ik vijf kinderen, dus ook daar was ik gewend om grote hoeveelheden te koken. Zo kookte ik een keer een enorme pan met vissoep; gevuld met verse kabeljauw. Toen ik een vriendin daarvan liet proeven was ze helemaal verkocht. Haar vader was visboer en moest het ook proeven van haar. Ook hij was zeer enthousiast. Zo kreeg ik de opdracht om eens twintig liter te maken zodat hij deze kon verkopen in zijn viszaak. Dat ging zo al snel zo goed dat ik de soep voor hem mocht blijven maken. En dat vond ik zo leuk, dat ik besloot om hier meer mee te gaan doen,'' aldus Tina Koelewijn.

ALLES VERS Nu staat Tina op vrijdag op de markt in Amstelveen en op zaterdag in Woerden. De woensdag en de donderdag staat zij thuis in haar keuken om alle soepen te maken, want alles is vers. "Omdat ik geen gebruik maak van conserveringsmiddelen en andere toegevoegde hulpstoffen, maak ik de soepen pas op het allerlaatste moment. Dan kan ik garanderen dat je de soep die je op vrijdag of zaterdag gekocht hebt, nog tot en met dinsdag kunt bewaren. En als het je voor die tijd niet lukt om het op te eten, kun je de soep ook uitstekend invriezen.''

ALTIJD KEUZE Tina verkoopt haar soepen in halve liters en hele liters. "Uit een halve liter gaan twee kleine mokken, uit een hele liter haal je drie grote. Broodje erbij en je hebt een volledige maaltijd.'' De marktkoopvrouw van de ambachtelijke soepen biedt altijd een ruime keuze; van tomatensoep tot boerengroentensoep en van bospaddenstoelensoep tot Tom kha Kai en Franse uiensoep.

SOEPSEIZOEN "Het soepenseizoen is net weer begonnen'', lacht zij. "'s Zomers willen mensen geen soep, daar is het veel te warm voor. Soep is echt een herfst en winterproduct. Al maak ik ook heel lekkere, lichte lentesoepen.''

En waar Tina het meest van geniet? "De mensen! Ik kan niet stilzitten, dus ik vind het heel leuk om bezig te zijn. De interactie met mensen is geweldig. Je maakt even een praatje en hoort van alles. Daarnaast geeft het mij ontzettend veel voldoening; sommige mensen komen de week erop terug om te zeggen hoe ze van de soep hebben genoten. Dat maakt dit werk echt geweldig leuk.''

Voor meer informatie: www.ambachtelijkesoepen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie