GroenLinks-raadslid Lennart de Looze in gesprek met actievoerster Kelli tijdens het bezoek dat hij zaterdag bracht aan het bezette terrein.
GroenLinks-raadslid Lennart de Looze in gesprek met actievoerster Kelli tijdens het bezoek dat hij zaterdag bracht aan het bezette terrein. GroenLinks Amstelveen

Woningzoekenden bezetten terrein in Kronenburg; GroenLinks steunt actie

22 mei 2023 om 10:22 Wonen

AMSTELVEEN Een groep jonge woningzoekenden heeft een braakliggende terrein in Kronenburg naast studentenwijk Uilenstede in Amstelveen bezet. Ze protesteren daarmee tegen het uitblijven van goedkeuring voor de bouw van 2.500 studentenwoningen op deze plek. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) gaf hiervoor niet de benodigde verklaring van geen bezwaar af vanwege de ligging van de locatie binnen het beperkingengebied rond Schiphol. De Raad van State haalde daarom een streep door het bestemmingsplan dat de bouw mogelijk moest maken.

De nieuwe bewoners van het terrein op kronenbrug hebben het inmiddels voorzien van een huisje en enkele tenten, waar ze de nacht doorbrengen. GroenLinks-raadslid Lennart de Looze heeft hen zaterdag bezocht. Hij  sprak zijn steun uit voor het initiatief van de bezetters om op deze plek alsnog betaalbare studentenwoningen te realiseren. “Het is doodzonde om dit terrein zo lang leeg te laten staan. GroenLinks is superblij dat er nu een enthousiaste groep is die er mooie plannen mee heeft.”

LAST VAN LUCHTHAVEN

De plannen voor woningbouw op dit terrein staan voorlopig in de ijskast. “Opnieuw hebben we alleen maar last van de luchthaven. Die beperkt ons enorm. En dat terwijl woningen zo ontzettend hard nodig zijn. We zouden hier graag betaalbare woningen bouwen; alles staat klaar om van start te gaan,” aldus De Looze.

Een eerdere rechtszaak van de gemeente en protesten van studenten hebben nog geen beweging gekregen in het besluit van het ministerie. “Dit is een nieuwe stap in het protest tegen de woningnood. De overheid doet te weinig. Tegelijkertijd is deze actie een protest tegen de macht van Schiphol en de hinder die de luchthaven veroorzaakt voor de omgeving,” aldus het GroenLinks-raadslid.

FILMAVOND EN ETENTJES

Lennart de Looze, die zelf op Uilenstede woont, verwelkomde zijn nieuwe buren met wat plantjes voor in de tuin. Kelli, een van de nieuwe bewoners van het terrein, leidde hem met plezier rond. Een enthousiaste club mensen was druk bezig met het opbouwen van hun nieuwe plek. De nieuwe bewoners willen graag een rol spelen in de levendigheid van de buurt. Zo zijn er plannen voor een filmavond, voor moestuintjes voor bewoners van Uilenstede en voor etentjes rondom de al opgebouwde soepkeuken. En de bewoners staan open voor meer activiteiten. “Het terrein is immers groot genoeg.”

Lennart de Looze deelt in het enthousiasme: “Heel gaaf, dit initiatief. Deze vorm van wonen is niet alleen een geweldig pressiemiddel, het voegt ook wat toe aan de buurt. Dit is een project dat gedragen wordt door de gemeenschap. Het brengt echt wat positiefs naar Uilenstede.”

De bezetters van het terrein hebben de politie en de gemeente Amstelveen op de hoogte gebracht van hun actie. De gemeente liet in een reactie weten dat de situatie in de gaten wordt gehouden, maar dat er op dit moment geen reden is om over te gaan tot ontruiming van het terrein. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie