De twee monteurs van Energie Studio plaatsen zonnepanelen op het dak.
De twee monteurs van Energie Studio plaatsen zonnepanelen op het dak. Jan Aukes

Zonnepanelen tegen dure stroom

10 mei 2023 om 16:24 Wonen

AALSMEER Het huis waar zonnepanelen op komen, staat in de Aalsmeerse wijk Nieuw Oosteinde, net over de grens met Amstelveen. De lucht is grijs, maar het is droog, de wind vormt geen probleem. Voor het huis staan twee busjes van Energie Studio. Een ladder en een goederenlift helpen de twee monteurs en de panelen naar het dak.

Zij plaatsen acht panelen op het schuine dak aan de voorkant op het zuidoosten en vier op de achterkant op het noordwesten. De panelen achter vangen minder licht, maar omdat het dak daar minder steil is, hebben ze toch een goede opbrengst. De panelen moeten zorgen voor voldoende stroom voor het gezin van Marjolein Botman, dat jaarlijks zo’n 3.500 tot 4.000 kWh verbruikt.

De panelen moeten zich in ruim vier jaar terugverdienen. Hun prestaties zijn via een app te volgenTerwijl de monteurs op het dak werken, vertelt Botman waarom haar gezin voor zonnepanelen koos: “Ons huis is vijftien jaar oud. Het is goed geïsoleerd, maar zonnepanelen waren toen nog net geen standaard bij nieuwbouw. Mijn zoontje zit in dezelfde klas als een vriendje verderop in de straat waar de ouders al zonnepanelen hadden. Door dat contact en de dure energie hebben ook wij ervoor gekozen. We hebben een elektrische auto, maar geen laadpaal, dat is wellicht iets voor de toekomst. Net als een thuisbatterij.” De panelen moeten zich in ruim vier jaar terugverdienen. Hun prestaties zijn straks via een app te volgen.

STANDAARD Stephan Dekker, eigenaar van Energie Studio, komt poolshoogte nemen. Voor zijn bedrijf is dit relatief een standaardklus. “Wel komt het minder vaak voor dat we panelen voor én achter aanbrengen,” zegt hij. “Voor en achter verbinden we hier via de daknok, zodat er slechts op één plek een kabel het huis in hoeft. Ieder paneel heeft zijn eigen micro-omvormer voor gelijkstroom naar wisselstroom van de Amerikaanse fabrikant Enphase, waarmee we op afstand de opbrengst per paneel kunnen zien. Het plaatsen duurt meestal één tot anderhalve dag, maar het weer werkt niet altijd mee. Dit voorjaar hebben we enkele plaatsingen moeten uitstellen, want het moet wel veilig gebeuren.”
De monteurs zijn intussen klaar aan de voorkant. Zij gaan nu verder aan de achterkant om de klus af te ronden.

Dit artikel wordt u aangeboden door Energie Studio.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie