Wethouder Adam Elzakalai: "We willen voorkomen dat woningen uit de woningvoorraad gehaald worden om illegaal verhuurd te worden aan toeristen."
Wethouder Adam Elzakalai: "We willen voorkomen dat woningen uit de woningvoorraad gehaald worden om illegaal verhuurd te worden aan toeristen." Anko Stoffels

Gemeente gaat streng optreden tegen illegale vakantieverhuur van woningen

25 augustus 2022 om 11:19 Wonen

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen gaat streng optreden tegen illegale vakantieverhuur van woningen. Het aanbieden en verhuren van een woning voor vakantieverhuur zonder vergunning is volgens de Huisvestingsverordening niet toegestaan. 

“Qua woondruk staat Amstelveen op nummer 1 positie in Nederland volgens de Atlas voor gemeenten. Iedereen wil graag in Amstelveen wonen onder meer wat betreft ligging, leefbaarheid en bereikbaarheid. We willen voorkomen dat woningen uit de woningvoorraad gehaald worden om illegaal verhuurd te worden aan toeristen. Daarom gaan we strenger contoleren en hier ook op handhaven. Binnenkort gaan we ook meer inzet plegen op woningen die al meer dan een half jaar leegstaan,” kondigt de nieuwe wethouder Adam Elzakalai (Wonen) aan. 

REGELS Het aanbieden en verhuren van een woning voor vakantieverhuur zonder vergunning is niet toegestaan. In Amstelveen gelden regels voor de vakantieverhuur van woningen. De hoofdbewoner moet de woonruimte als hoofdverblijf hebben en moet op het adres van de woonruimte ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. De woonruimte mag maximaal 30 nachten per kalenderjaar voor vakantieverhuur in gebruik worden gegeven. Per nacht mag aan maximaal vier personen onderdak verleend worden. De verhuur moet ook tevoren gemeld in het digitale nachtregister van de gemeente Amstelveen. De verhuurder moet een nachtregister bijhouden, heeft een zorgplicht en een geldige vergunning. Verder moet de verhuurder toeristenbelasting afdragen aan de gemeente.

Bij overtredingen van de regels van vakantieverhuur kan een verhuurder een bestuurlijke boete krijgen. Op het ontbreken van een vergunning staat een boete van 22.500 euro en op het melden van verhuur een boete 6.500 euro.

Voor meer informatie over de regels voor vakantieverhuur van woningen: www.amstelveen.nl/toeristischeverhuur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie