Riejanne Markus na het behalen van de Nationale titel op de weg.
Riejanne Markus na het behalen van de Nationale titel op de weg. Foto: Jasper Ockeloen

WV De Amstel kijkt tevreden terug op medailleoogst bij NK wielrennen

2 juli 2022 om 11:00 Wielrennen

AMSTELVEEN WV De Amstel kijkt tevreden terug op het NK wielrennen dat van 22 tot en met 26 juni plaatsvond in Drenthe. Renners van de vereniging behaalden vier medailles, waarvan twee gouden. Michiel Mouris werd kampioen in de tijdrit voor de Nieuwelingen (15 jaar). Riejanne Markus uit het buurtschap De Zwarte Kat veroverde de Nederlandse titel op de weg bij de vrouwen. Eerder had ze al zilver behaald bij het tijdrijden.

WV De Amstel kwam met een recordaantal van 35 renners uit op de verschillende NK-wedstrijden.
Op  woensdag 22 juni was het gelijk raak in Emmen, het NK Tijdrijden. Michiel Mouris uit Baambrugge reed soeverein naar goud in de tijdrit voor Nieuwelingen. Hij  won eerder al gouden medailles in het veldrijden en mountainbiken.

ENZO LEIJNSE Bij de Nieuwelingen-meisjes reed Jente Koops naar een eervolle zesde plaats. Belofterenner Enzo Leijnse (uitkomend voor DSM) noteerde die dag de derde tijd, goed voor een bronzen plak. Dit was voor de jonge talentvolle renner alweer zijn vijfde medaille op een NK Tijdrijden. Riejanne Markus (Team Jumbo Visma), mocht het zilver in ontvangst nemen bij het tijdrijden voor de Elite-vrouwen, achter de ongenaakbare Ellen van Dijk.

COL DU VAM Vrijdag 24 juni verplaatste het wielercircus zich naar de Col du VAM, een kuitenbijter van 48 meter boven de zeespiegel, nabij het Drentse Wijster. Wessel Mouris, de oudere broer van Michiel, behaalde een mooie vijfde plaats bij de Belofterenners. Wederom reed Jente Koops naar een top-tiennotering bij de Nieuwelingen-meisje, deze keer zevende.

VERDIEND RESULTAAT Klapstuk werd de Elite-vrouwenkoers op zaterdag 25 juni. Na al een zeer aanvallende en attente wedstrijd gereden te hebben wist Riejanne Markus in de finalekilometers weg te raken met Shirin van Anrooij. De veldrijdster heeft een scherpe sprint achter de hand, maar Riejanne wist na een tactisch steekspel toch een klein gaatje te slaan en haar voorwiel als eerste over de finishlijn op de steile slotklim te krijgen. Een enorm verdiend resultaat.

VROUWENWIELRENNEN Bij WV de Amstel is het vrouwenwielrennen in omvang en kwaliteit enorm toegenomen de laatste jaren. In de profwedstrijd op zaterdag startten naast Riejanne ook haar zus Femke en Amber Kraak. In de wedstrijd zondag voor Elite-vrouwen zonder contract was de Amstel vertegenwoordigd met acht vrouwen. Deze week is Riejanne gestart met haar ploeg Jumbo Visma in de Giro d’Italia Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen.