Amstelveen Heemraad kwam kort na de aftrap op 0-1 en en tegen IJmuiden
Amstelveen Heemraad kwam kort na de aftrap op 0-1 en en tegen IJmuiden Hans van Beek

Amstelveen Heemraad wint na bliksemstart van IJmuiden

21 november 2022 om 08:00 Voetbal

AMSTELVEEN Amstelveen Heemraad heeft het uitduel tegen IJmuiden zaterdag in de 3de klasse B met 1-2 gewonnen. De Amstelveners kwamen al binnen twee minuten op een 0-2 voorsprong. Ralph Groenteman scoorde vanaf de aftrap de 0-1 en een minuut later werd Groenteman in de 16 onderuit gehaald en Zakaria Madrane deed wat hij eigenlijk altijd doet, de strafschop binnen schieten. In de tweede helft kwam IJmuiden nog wel op een 1-2, maar Amstelveen trok de overwinning over de streep en deed weer goede zaken in de stand.

Amstelveen had de statistieken in zijn voordeel, want de ploeg verloor nog nooit in IJmuiden. Sterker nog, in vijf wedstrijden kreeg Amstelveen nog nooit een goal tegen. Dit keer kwam Amstelveen heel snel op voorsprong. Kort na de aftrap werd de bal vanuit achterin hard ingespeeld op Max Boonstoppel en met een mooie voetbeweging lanceerde hij Jaïr Cruden. Hij ging op de jonge IJmuiden-keeper Tony Ulehake af en zag Ralph Groenteman goed meelopen. In plaats van zelf te schieten legde hij goed af op Groenteman en die zette de 0-1 op het niet werkende scorebord.

STRAFSCHOP Een minuut later werd Ralph Groenteman onderuit gehaald in de 16 van IJmuiden. Scheidsrechter Verbij kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. Zakaria Madrane schoot zoals altijd de strafschop binnen en Amstelveen leidde na twee minuten met 0-2. Amstelveen wilde meer, maar IJmuiden rechtte de rug en knokte zich in de wedstrijd. Met heel veel strijd gingen zij op zoek naar de aansluittreffer. Amstelveen had alleen geleerd van de 4-1 nederlaag tegen Roda ’23, want waar toen de strijdlust ontbrak, was die er wel tegen IJmuiden. Met hier en daar wat hectische situatie voor de beide goals werd er niet meer gescoord. Met 0-2 werden de kleedkamers opgezocht.

AANSLUITTREFFER Na rust vond een zeer gemotiveerd IJmuiden snel de aansluittreffer. Uit een corner kwam de bal via-via voor de voeten van Julian Jansen en hij frommelde de bal in de goal. Met de snelle 1-2 kreeg IJmuiden het gevoel dat er meer was te halen en ging op jacht naar de gelijkmaker. Deze kwam er niet, want ihet heroïsche gevecht bleef Amstelveen overeind. Aan het fysieke spel van IJmuiden werd goed tegenstand geboden en er werden nagenoeg geen kansen weggegeven.

IN SPOOR VAN KOPLOPERS Door de vele blessurebehandelingen kwam er negen minuten blessuretijd bij, maar toen de scheidsrechter voor het laatst floot was de vreugde groot bij Amstelveen en blijven zij in het spoor van de beide koplopers Olympia Haarlem en Stormvogels, waarbij Olympia Haarlem op 17 december de 1e periode kan winnen als zij minimaal gelijkspelen tegen Roda ’23. Deze wedstrijd ging vorige week niet door vanwege het overlijden van clubicoon Pascal Zegwaard van Roda’23.

Zaterdag kruist Amstelveen Heemraad in een thuiswedstrijd de degens met EDO en gaat IJmuiden op bezoek bij Roda’23.