Deze impressie geeft een beeld van hoe een verkeersluw verblijfsplein eruit zou kunnen komen te zien. Wanneer het verkeersbesluit definitief is, gaat de gemeente aan de slag met concrete planvorming.
Deze impressie geeft een beeld van hoe een verkeersluw verblijfsplein eruit zou kunnen komen te zien. Wanneer het verkeersbesluit definitief is, gaat de gemeente aan de slag met concrete planvorming. Gemeente Amstelveen

College wil 500.000 euro reserveren voor verblijfsplein bij bussluis Bovenkerk

15 mei 2023 om 09:44 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Het college van B en W gaat de gemeenteraad voorstellen om 500.000 euro voor vrij te maken voor aanleg van een verblijfsplein in het centrum van Bovenkerk bij de bussluis. Het college is van plan om het voorstel op te nemen in de komende perspectiefnota met begrotingsvoorstellen, zo meldt wethouder Herbert Raat (Verkeer en Vervoer) in zijn persoonlijke weblog. Voordat de gemeente hiermee aan de slag kan, moet echter eerst gewacht worden op het besluit of het verkeersbesluit voor de bussluis definitief wordt. Tegen dit nieuwe verkeersbesluit is beroep aangetekend bij de rechtbank. Het college hoopt hierover spoedig meer informatie van de rechtbank te ontvangen. 

Rechtbank Amsterdam vernietigde in november het verkeersbesluit dat de aanleg van een bussluis op de Noorddammerlaan in Bovenkerk mogelijk maakte. Volgens de rechter had de gemeente het besluit op onzorgvuldige wijze voorbereid en het besluit onvoldoende onderbouwd. De rechtbank deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door Actiecomité Veilig Bovenkerk.

De bussluis is in november 2021 aangelegd om het doorgaande verkeer over de Noorddammerlaan en de Legmeerdijk te weren zodat deze wegen veiliger worden. Bewoners van de wijk in het midden van Bovenkerk vreesden echter dat dit tot een toename van het verkeer in de straten in hun woonwijk zou leiden. 

De gemeente nam in februari een nieuw verkeersbesluit om de bussluis op de huidige locatie in Bovenkerk te kunnen handhaven. Het nieuwe verkeersbesluit werd onderbouwd met een verkeerskundig onderzoek, waarbij gekeken is naar doorgaand sluipverkeer in een aantal omliggende woonstraten. ‘De belangrijkste doelstelling van het verkeersluw maken van Bovenkerk is het verkeersveilig maken van de gehele wijk. Uit de verkeerstellingen blijkt dat het aantal verkeersbewegingen dankzij de aanleg van de bussluis aanzienlijk is gedaald. Er is wel een toename gezien van verkeer in enkele omliggende woonstraten, maar dat betreft een relatief klein percentage doorgaand sluipverkeer. Het totaal aantal voertuigen blijft volgens onze metingen ruimschoots onder de gewenste grenswaarden voor rustige woonstraten. Toch blijven de vinger aan de pols houden hoe dit zich ontwikkelt,’ aldus wethouder Raat.

Tegen het nieuwe verkeersbesluit is wederom beroep aangetekend. Wethouder Raat hoop dat hier snel meer duidelijkheid over komt. ‘Omdat tijdens de participatie een meerderheid van de inwoners heeft gekozen voor de bussluis op de huidige locatie in combinatie met de aanleg van een gezellig verblijfsplein tussen de St. Urbanuskerk en café-restaurant Silversant, zouden we daarmee graag aan de slag gaan. Dit kan een impuls geven aan het verlevendigen van het centrum van Bovenkerk,’ aldus de wethouder in zijn weblog.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie