Een Boeing 777 van de KLM stijgt op van Schiphol.
Een Boeing 777 van de KLM stijgt op van Schiphol. René de Leeuw

Aanmelding nog open voor bewonersorganisaties om mee te stemmen voor Schipholraad

12 mei 2023 om 16:06 Verkeer en vervoer

 SCHIPHOL Bewonersorganisaties rond Schiphol kunnen zich nog tot 28 mei aanmelden om mee te kunnen stemmen over de vertegenwoordiger die namens hun woongebied plaats gaat nemen in de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS). Uit Amstelveen hebben Werkgroep Schiphol Amstelveen-Buitenveldert (SWAB) en de Vereniging Amsteloever al een aanmelding gedaan. Per 50 leden kunnen bewonersorganisaties één kiespersoon afvaardigen voor de stemming over de clustervertegenwoordiging. Amstelveen valt daarbij onder het cluster Buitenveldertbaan binnengebied.

De MRS wordt op 1 juli opgericht en gaat de taken overnemen van de huidige Omgevingsraad Schiphol (ORS). Met de oprichting van de nieuwe raad er gestreefd naar een betere betrokkenheid van omwonenden en maatschappelijke organisaties bij het beleid van Schiphol, het verminderen van vliegtuighinder en het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. De raad gaat de minister van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd en ongevraagd advies geven over verbetering van de leefomgeving rondom de luchthaven. De minister heeft de plicht te reageren op de adviezen. 

ACHTERBAN

In de Schipholraad is plek voor 10 bewonersvertegenwoordigers. Deze clustervertegenwoordigers vertegenwoordigen de achterban die rechtstreeks de effecten van Schiphol op de leefomgeving ondervinden. Daarnaast bestaat de raad uit vertegenwoordigers van maatschappelijke belangenorganisaties. Ter ondersteuning nemen maximaal zes experts deel aan de MRS. Zij gaan de raad vanuit hun kennis en expertise adviseren  op het gebied van natuur, milieu, gezondheid, economie, mobiliteit, participatie of luchtvaart. 

Inmiddels hebben voor alle kiesgebieden rondom de luchthaven bewonersorganisaties een vooraanmelding gedaan. De MRS heeft op zijn website een overzicht gemaakt van de aangemelde organisaties per bewonersgebied. 

BETROKKENHEID

 “Het is van groot belang dat de stem van omwonenden van Schiphol vertegenwoordigd is en gehoord wordt. We zijn daarom ook blij met de betrokkenheid van de bewonersorganisaties die zich al hebben aangemeld, en roepen alle andere organisaties op om dit ook snel te doen,” aldus MRS-voorzitter Eddy van Hijum.

Geïnteresseerde bewonersorganisaties kunnen tot en met 28 mei de registratie rondmaken. Organisaties die nog niet alle benodigde informatie hebben maar wel mee willen doen, kunnen een vooraanmelding doen. Hiermee laten ze weten mee te willen doen aan de verkiezingen en worden gepubliceerd op de website van de MRS, zodat bewoners van kiesgebieden zien dat zij zich bij hen aan kunnen sluiten.

Op dinsdagavond 16 mei organiseert het Platform Vlieghinder Kennemerland (PVK) in Castricum een informatieavond. Eddy van Hijum geeft hier een toelichting op de nieuwe Maatschappelijke Raad Schiphol

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie