Nachtelijke onderhoudswerkzaamheden aan de Zwanenburgbaan.
Nachtelijke onderhoudswerkzaamheden aan de Zwanenburgbaan. Foto: Schiphol

Zwanenburgbaan weer beschikbaar voor vliegverkeer na groot onderhoud

4 mei 2023 om 14:45 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL De Zwanenburgbaan is vanaf vandaag weer beschikbaar voor vliegverkeer na het uitvoeren van groot onderhoud. De werkzaamheden aan de start- en landingsbaan zorgden de afgelopen maanden voor extra overlast in met name Amstelveen-Noord, omdat de Buitenveldertbaan extra werd ingezet.  

De Zwanenburgbaan kan nu weer worden ingezet als start- en landingsbaan bij goed zicht. Het is nog niet mogelijk om bij beperkte zichtomstandigheden, zoals dichte mist, te landen vanuit zuidelijke richting. Voordat de Zwanenburgbaan volledig kan worden ingezet bij alle zichtomstandigheden moet het vernieuwde Instrument Landing System (ILS) worden gecontroleerd door middel van meetvluchten (13, 15 en 20 mei). Daarna geldt er nog een validatieperiode van minimaal dertig dagen. 

METINGEN

Het ILS is tijdens het onderhoud aan de Zwanenburg vernieuwd aan de noordzijde van de baan. Het systeem zorgt ervoor dat vliegtuigen ondersteund worden om in een geleidelijke hoek te dalen naar de landingsbaan. Een aantal werkzaamheden aan het ILS, waaronder metingen en de meetvluchten, kan pas worden uitgevoerd nu de onderhoudswerkzaamheden aan de baan zijn afgerond. Tijdens de metingen en meetvluchten op 13, 15 en 20 mei is de baan enkele uren niet beschikbaar voor het vliegverkeer.

ASFALT VERNIEUWD

Tijdens het groot onderhoud zijn werkzaamheden uitgevoerd die eens in de 40 tot 60 jaar noodzakelijk zijn, om veilig te kunnen vliegen. Zo is onder meer het asfalt van de start-en landingsbaan, met een oppervlakte van 86 voetbalvelden, volledig vernieuwd. Bij die vernieuwing is 60 procent asfalt van de baan hergebruikt. Ook heeft Schiphol 12.000 vierkante meter aan markeringen op de baan vernieuwd en is 6 kilometer aan goten en uitgangen op en rond de baan vervangen. Alle baanverlichting en bijbehorende elektrische kabels zijn vervangen door een duurzamere en betrouwbaardere led-verlichtingsinstallatie.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie