Het inhijsen van de liggers.
Het inhijsen van de liggers. Provincie Noord-Holland

Eerste brugdelen van het wegdek zuidelijke Brug Ouderkerk geplaatst

27 december 2022 om 11:30 Verkeer en vervoer

OUDERKERK/AMSTELVEEN De eerste brugdelen boven de Amstel voor de Brug Ouderkerk zijn op 22 december 2022 geplaatst. Dat meldt de provincie.

Het gaat om de zogenoemde liggers aan de Amstelveense kant. Op de betonnen liggers komt in de loop van 2023 het wegdek te liggen van de zuidelijke brug, waar het verkeer richting Amsterdam Zuidoost overheen kan rijden. Met het plaatsen van de liggers krijgt de nieuwe brug een duidelijkere zichtbare vorm.

APARTE HIJSKRAAN De liggers wegen ongeveer 30.000 kg per stuk, wat neer komt op ongeveer vijf Savanne-olifanten. Elke ligger heeft een lengte van ruim 24 meter. Om deze grote betonnen liggers te kunnen plaatsen, werden ze met een aparte hijskraan ingehesen. De hijskraan stond op de westelijke oever naast de brug bij de Amstelzijde en is op 22 december bezig geweest om de (in totaal acht) liggers op hun plaats te leggen. Om de benodigde betonnen liggers op de bouwlocatie te krijgen, zijn verkeersregelaars ingezet. De betonnen liggers hoefden niet over de rijbaan gehesen te worden, zodat de hinder voor het wegverkeer tot een minimum beperkt bleef.

In 2023 werkt de aannemer verder aan de zuidelijke brug. Ook worden de fietspaden onder de brug aangelegd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden halverwege 2023 afgerond.

BRUG OUDERKERK De werkzaamheden aan deze basculebrug maken deel uit van de vernieuwing van de Brug Ouderkerk. De provincie Noord-Holland vernieuwt de brug over de Amstel in de N522 tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel en vervangt deze door twee nieuwe bruggen. De noordelijke brug krijgt een rijstrook voor verkeer richting Amstelveen en een fietspad voor beide richtingen, de zuidelijke brug krijgt een rijstrook voor het verkeer naar Amsterdam, een rijstrook voor afslaand verkeer naar het Hoger Einde-Noord en een voetpad. Tegelijkertijd met het werk aan de brug vinden er aanpassingen plaats aan de aansluitende wegen en fietspaden. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid rondom de brug en stroomt het verkeer op de provinciale weg beter door.

De vernieuwing van de Brug Ouderkerk is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel en de Vervoerregio Amsterdam. De werkzaamheden worden door de aannemer Bouwcombinatie brug Ouderkerk uitgevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie