Het Kazernepad ter hoogte van de Amsterdamseweg.
Het Kazernepad ter hoogte van de Amsterdamseweg. Google Streetview

Onveilig fietspad Kazernepad wordt verbreed

15 december 2022 om 11:26 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Het Kazernepad, het fietspad dat langs de museumspoorlijn van Amstelveen zuid naar noord loopt, wordt verbreed tussen de Amsterdamseweg en de verlengde Beneluxbaan bij Westwijk. Dat kondigde verkeerswethouder Herbert Raat woensdag in de raad aan na vragen van GroenLinks-raadslid Gert Jan Slump. De breedte gaat van gemiddeld drie naar vier meter. Een klein deel van het traject tussen Zetterij en de Noorddammerlaan in Bovenkerk is al aangepast.

GroenLinks maakt zich grote zorgen over de veiligheid op het Kazernepad, dat in de volksmond ook bekend staat als het Zwarte Pad.. “Het aantal incidenten en ongevallen, waaronder een ernstige aanrijding met zwaar letsel, stapelt zich op,” zei Slump. “Het wachten lijkt op een volgend ernstig incident.” Eind november ontving de gemeente 270 handtekeningen van bezorgde bewoners die wonen nabij het gedeelte tussen Stationsstraat en Molenweg.

 Het college kondigde hierop aan drempels en een zebrapad aan te leggen opdat het vooral voor leerlingen van de Piet Heinschool veiliger wordt. Woensdag kondigde Raat verder aan dat de S-bocht bij de oversteek van het spoor nabij de A9 flauwer wordt gemaakt en geasfalteerd. Ook worden vaker handhavers ingezet. “Dit gaat plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2023,” zei Raat. “Voor de langere termijn kijken we samen met Amsterdam en de VRA, de Vervoersregio Amsterdam, naar verbreding over de hele lengte tussen Amsterdam en Aalsmeer. Onderdeel daarvan is verbreding tussen Amsterdamseweg en Beneluxbaan naar vier meter. Een probleem is wel dat er hiervoor nogal wat bomen om moeten. We willen echter niet alleen het fietspad de ruimte geven, maar ook dat er iets van het groen overblijft.”

Arnout van den Bosch (PvdA) vroeg of er bij de verbreding ook maatregelen komen om snelle e-bikes af te remmen. Volgens Raat is dat lastig, omdat er nog geen heldere regelgeving is. “En we hebben geen flitsapparaten voor fietsen. We overwegen nu een campagne om mensen ervan bewust te maken dat het ook uit henzelf moet komen dat ze rekening houden met elkaar.”


 Het deel van het Kazernepad tussen Zetterij en de Noorddammerlaan is al verbreed.- Foto: Gemeente Amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie