Afbeelding
Pixabay

ChristenUnie dringt aan op test met laadpaal die stroomkabels op stoep voorkomt

16 augustus 2022 om 11:45 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van ChristenUnie heeft bij het college van B en W om opheldering gevraagd hoe het staat met de eerder toegezegde test van een nieuw soort laadpaal voor mensen die hun elektrische auto aan huis opladen. Het systeem kan aan een huismuur bevestigd worden maar ook als paal in de grond worden geplaatst. Het grote voordeel van deze laadmethode is volgens de ChristenUnie dat het de veiligheid van de voetgangers verbetert omdat er geen losse kabels meer over de stoep of weg lopen. De kabel wordt via een soort beugelconstructie over de stoep heen geloodst. 

ChristenUnie wijst als voorbeeld op laadpalen van het bedrijf ChargeArm. Deze firma is met diverse gemeenten in om de door het bedrijf ontworpen laadpalen te plaatsen. Met dit systeem kan er volgens ChristenUnie voor gezorgd worden dat de stoep voor het huis zonder barrières gewoon begaanbaar blijft voor mensen met kinderwagens, senioren, mensen met een beperking, joggers en postbodes. Na het laden, vouwt het systeem zich weer in en verdwijnt de laadkabel uit het zicht. 

De partij vroeg op 18 januari via schriftelijke vragen om een test met betreffend systeem uit te voeren. Naar aanleiding van een artikel dat hierover in het Amstelveens Nieuwsblad verscheen, liet een inwoner aan ChristenUnie weten dat hij deze test wel wil uitvoeren. 

GEVAAR In reactie op de vragen stelde het college dat er nog dit jaar een test met betreffende laadpaal uitgevoerd al worden. ChristenUnie wil nu weten of deze test al is gedaan en als dat niet het geval is wanneer die dan wel gaat plaatsvinden. Volgens de partij zijn er nog al wat vragen van inwoners over de laaddraden die over de voetpaden liggen en direct gevaar opleveren. De ChristenUnie is van mening dat het belangrijk is een zo uniform mogelijk systeem toe te gaan passen om dit oplossen.

GEBRUIKSOVEREENKOMST De gemeente liet in antwoord op de eerdere vragen van ChristenUnie weten dat ze ook een proef wil doen met kabelgoottegels, waarbij snoeren ‘in het trottoir’ liggen en niet op de stoep. Bij dergelijke oplossingen moet wel een gebruiksovereenkomst tussen de betreffende bewoner en de gemeente gesloten worden. Daarmee moet onder meer geregeld worden dat de parkeerplaats in kwestie voor iedereen te gebruiken blijft en niet van de bewoner is. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie