Kira Toussaint, een van de drie genomineerden voor de titel Sporter van het Jaar.
Kira Toussaint, een van de drie genomineerden voor de titel Sporter van het Jaar. Naomi Heidinga

Genomineerden titel Sporter van het Jaar Amstelveen bekendgemaakt

23 januari 2023 om 09:30 Sport

AMSTELVEEN AmstelveenSport heeft de drie genomineerden voor de titel Sporter van het Jaar 2022 in Amstelveen bekendgemaakt. De genomineerden zijn paralympisch wielrenner Daniel Abraham Gebru, hockeyster Felice Albers en zwemster Kira Toussaint. De uiteindelijke winnaar van de titel wordt tijdens het Amstelveen Sportgala op vrijdag 10 februari bepaald.

De Amstelveense wielrenner Daniel Abraham Gerbru behaalde tijdens de paralympische spelen in Tokio 2021 op het onderdeel tijdrit goud en brons op wegrit. De van oorsprong Eritrese wielrenner behaalde afgelopen jaar een gouden medaille op het WK tijdrit.

Felice Albers ging naar het Amstelveen College, combineerde daar school en sport al zodanig dat ze haar hockey talent optimaal kon ontwikkelen. Ze behaalde als 21-jarige olympisch goud in Tokio en won vorig jaar niet alleen het AH&BC de EuroHockey League voor clubteams maar ook het WK hockey, waar ze de beslissende treffer maakte in de finale. Felice is uitgeroepen tot beste speelster van de wereld in het seizoen 2021-2022; ze is in deze verkiezing van de mondiale hockeybond FIH de jongste winnares van deze eeuw. 

Kira Toussaint zwom als kind bij zwemvereniging De Futen in zwembad De Meerkamp en groeide uit tot rugslag specialist. Tijdens het EK afgelopen zomer behaalde Kira brons op de 100 meter rugslag en behaalde ze een gouden medaille op de 4x100 meter wisselslag estafette gemengd.

IEDEREEN MOET MEE KUNNEN DOEN

AmstelveenSport heeft er bewust voor gekozen om een Sporter van het Jaar en niet een Sportman dan wel Sportvrouw van het Jaar te kiezen. ‘Iedereen welkom in de sport, een inclusieve samenleving is in Amstelveen het uitgangspunt. Echt iedereen moet mee kunnen doen aan sport. Wie regelmatig sport en beweegt, voelt zich gelukkiger en geniet meer van het leven. Sport haalt mensen uit hun isolement en verbindt grote groepen. Sport bevordert een actieve gezonde leefstijl voor mensen mét en zonder beperking of chronische ziekte. Sport moet een plek zijn waar ook bijvoorbeeld ouderen, mensen met een laag inkomen, de LHBTI+ community én mensen met verschillende culturele achtergronden zich thuis kunnen voelen. Iedereen moet kunnen meedoen en iedereen hoort erbij,’ aldus AmstelveenSport.






Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie