Lijsttrekker Pontier aan de slag met zebrapaden.
Lijsttrekker Pontier aan de slag met zebrapaden. Dylan Hallegraeff

Piratenpartij in actie voor een transparante overheid

Sport Deel je nieuws

De Piratenpartij heeft door het land de zwarte balken in zebrapaden paarsgekleurd. De partij maakt hiermee een ludiek statement tegen de geheimzinnigheid waarin de overheid zich wentelt sinds de Rutte-doctrine. "We willen een transparante overheid, zonder zwarte balkjes.", zegt lijsttrekker Matthijs Pontier in Den Haag. "We moeten niet blind doorlopen op de weg die is ingeslagen door het huidige kabinet. Wij staan paraat om problemen op te lossen waar het kabinet nu faalt."

De politieke partij is inmiddels vertegenwoordigd in het Europees Parlement en nationale Parlementen van landen als Tsjechië, IJsland en Luxemburg en wil deze verkiezingen hun eerste zetels in de Tweede Kamer binnenhalen. “Wij hebben een progressief programma, dat opkomt voor burgerrechten en vrijheden”

In verschillende steden staan Tweede Kamer-kandidaten op zeepkisten, als knipoog naar de geuzennaam van de partij. Vanaf de Dam neemt Piraat Mark van Treuren het woord: “Het is krom, dat de overheid alles wil weten van de burger, maar haar eigen gedragingen verstopt in zwartgelakte documenten. Een toekomst waarin de burger een eerlijke kans maakt tegen een overheid die haar burgers afstraft in de toeslagenaffaire met discriminerende algoritmes."

Door het stormachtige weer, zullen vele paarse zebrapaden snel schoongepoetst worden, maar dat houdt de aanstormende politici niet tegen. Ook Saira Sadloe, de derde kandidaat op de kieslijst, laat zich horen: "Burgers moeten meer rechten krijgen, ambtenaren en rechters moeten meer luisteren naar burgers".

Vanaf de zeepkist in Alkmaar spreekt Ji Yong Dijkhuis, de nummer 2 van de Piratenpartij, “De Piratenpartij is er klaar voor, om de ICT-ers aan de Tweede Kamer te leveren”. Zal de Piratenpartij voldoende stemmen krijgen, om de eerste zetels binnen te slepen? "Dat zullen we volgende week zien", zegt Piraat Tjerk in Amstelveen, "de Piratenpartij blijft strijden voor wat klopt en voor de rechten van het individu. Liever op deze eerlijke manier, dan met populaire praatjes". 

Bij de vorige stembusgang behaalde de Piratenpartij in de scholierenverkiezingen 17% van de stemmen. Dat zijn nu allemaal jongvolwassenen die voor het eerst mogen stemmen. Vanaf 15 tot en met 17 maart zijn de stemlokalen geopend en zullen de Piraten zien of zij de nationale politiek gaan enteren.

advertentie
advertentie