De kustlijn van  Lanzarote, één van de Canarische eilanden. Het eiland staat bekend om zijn 'lavalandschap'.
De kustlijn van Lanzarote, één van de Canarische eilanden. Het eiland staat bekend om zijn 'lavalandschap'. Naomi Heidinga
Reizen

Weg van de massa: Rust zoeken in Nederland of het buitenland

24 december 2022 om 15:00 Recreatie

REGIO Wil je deze winter er even tussenuit, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen? Ben je op zoek naar een rustige vakantiebestemmingen, waar genoeg te beleven is, maar waar je niet struikelt over het aantal toeristen? Gelukkig zijn die plekken in binnen- en buitenland nog te vinden. Kies bijvoorbeeld voor een Waddeneiland of Lanzarote!

Naomi Heidinga

Het afgelopen jaar was het druk in Europa. ,,Veel mensen durfden vanwege corona niet ver weg te reizen,” vertelt Dana van Poelwijck, zelfstandig reisadviseur bij The Travel Club. ,,Daarom werd vooral voor bestemmingen binnen Europa gekozen. Dat betekende dat het druk was in de Europese steden en toeristische bestemmingen. Ook buiten het seizoen. In juni was het in bijvoorbeeld Rome al druk, terwijl het normaliter die tijd wel meevalt. Nu we al een tijd zonder beperkingen leven, durft men naar bestemmingen buiten Europa te reizen. Dat zorgt voor iets meer rust in Europa.”

WADDEN Dat merkten de bewoners van de Waddeneilanden ook. Niet eerder was het er zo druk als de afgelopen jaren. Nog steeds zijn de eilanden in trek, maar in de winter is het er doorgaans een stuk rustiger. Wanneer je gaat wandelen door de duinen of over het uitgestrekte strand, kom je nauwelijks iemand tegen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Schiermonnikoog. Dagelijks vertrekken vanuit Lauwersoog verschillende veerboten naar Schiermonnikoog. De vaartijd bedraagt zo’n 45 minuten. Op het eiland worden ook in de winter diverse activiteiten georganiseerd, zoals een vogelwandeling en een fietstocht over het eiland. Van 20 tot en met 22 januari vindt op het eiland Film by the Sea - Schiermonnikoog plaats, een filmfestival. Mogelijkheden tot overnachten vind je onder meer via de website van de VVV: www.vvvschiermonnikoog.nl/overnachten. Tip: houd je van sterrenkijken? Schiermonnikoog is één van de donkerste plekken van Nederland! 

DRENTHE De Brink, die kennen we allemaal uit Monopoly. In Drenthe heb je vijftien es- of brinkdorpen die de status van beschermd dorpsgezicht hebben, waaronder Dwingeloo en Havelte. Voor wie echt wil onthaasten, is Drenthe een goede keus. De sfeer in de kleine dorpjes is gemoedelijk. In de provincie is genoeg groen te ontdekken, bijvoorbeeld het Drents-Friese Wold. Bezoek de Hunebedden of kies voor een cultureel uitstapje, bijvoorbeeld het Globetheater in Diever. Het theater is een ‘replica’ van de befaamde Globe in Londen, waar tussen 1599 en 1645 meerdere stukken van William Shakespeare in première gingen. Dankzij het Globetheater kunnen de stukken van Shakespeare nu het hele jaar door in Diever worden opgevoerd. 

SCANDINAVIË Eenmaal in het leven het Noorderlicht zien. Veel mensen hebben dit op hun bucketlist staan. Met veel mazzel kun je het verschijnsel in Nederland zien, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden of in Lauwersmeer. Een grotere kans heb je echter in Scandinavië of op IJsland. ,,IJsland is een populaire bestemming, maar door slim je bezoek te plannen, kun je plekken waar veel toeristen komen wel zoveel mogelijk mijden”, aldus Van Poelwijck. ,,Wil je een heetwaterbron of geiser bezoeken? Kies dan eentje uit die niet in alle bezienswaardigheidslijstjes wordt genoemd.” Zweden, Noorwegen, Finland: het zijn uitgestrekte landen, die dunbevolkt zijn. Ze zijn dus uitermate geschikt als plek om even tot rust te komen, ver weg van de massa. ,,Let er wel op dat de dagen op bijvoorbeeld IJsland korter zijn dan hier. Het is eerder donker en het duurt ‘s ochtends langer voor het licht wordt. Hou hier rekening mee met het plannen van activiteiten.”

LANZAROTE Zoek je liever de zon op in de winter? ,,Dan raad ik bijvoorbeeld de Canarische eilanden aan. Gran Canaria is vrij toeristisch en heeft aardig wat hoogbouw. Dat geldt niet voor Lanzarote. Dat is onder meer te danken aan kunstenaar en architect César Manrique.” Men heeft geprobeerd het toerisme zo te ontwikkelen dat het unieke landschap daardoor zo weinig mogelijk aangetast zou worden. Het toerisme is vooral geconcentreerd in drie plaatsen: Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise. Het grootste deel van de kustlijn is nog onbebouwd. 

VERDER WEG ,,Zoek je het buiten Europa? Dan is het Caribische gebied wellicht een goede bestemming. Ieder eiland heeft daar zijn eigen charme.” Een belangrijke tip van Dana: ,,Wil je verder weg reizen en tijdens één trip zoveel mogelijk ontdekken? Kies dan voor een wat langere reis. Soms willen mensen in één week zoveel mogelijk van Zuid-Afrika zien, maar dat is zo groot dat je je beter kunt concentreren op één gebied.”

PLANNEN Overigens kun je ook in toeristische steden als Parijs en Rome rust vinden. ,,Zo heb ik voor iemand eens een toer met 2CV’s geregeld langs een aantal onbekende plekken in Parijs. Het gezelschap was na afloop zeer enthousiast!” 

Zie: www.thetravelclub.nl/reisadviseurs/noord-holland/dana-van-poelwijck.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie