De routes voeren door het weidse en groene waterlandschap rondom Amsterdam.
De routes voeren door het weidse en groene waterlandschap rondom Amsterdam. Archief BDU/Naomi Heidinga

Inschrijven nog mogelijk voor Ronde van Stelling van Amsterdam

11 augustus 2022 om 14:29 Recreatie

AMSTELLAND Fietsliefhebbers kunnen zich nog tot 19 augustus inschrijven voor de tweede editie van de Ronde van de Stelling van Amsterdam die op zondag 21 augustus plaatsvindt. Deelnemers kunnen kiezen uit een van de twee startlocaties, in Uitgeest of Uithoorn. Ze rijden samen met andere wielrijders een zomerse tocht van 65, 120 of 170 km langs de liniedijken en langs forten, sluizen en vestingsteden. De routes voeren door het weidse en groene waterlandschap rondom Amsterdam.

De langste afstand, 170 km, gaat over de volledige linie en passeert alle 46 forten die de Stelling van Amsterdam rijk is. Maar ook moderne waterwerken zoals de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal zijn opgenomen in de route. Onderweg worden bij een aantal forten uitgebreide verzorgingsposten ingericht.

De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd en bestaat uit 46 forten en een groot aantal batterijen, dijken en sluizen. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, waardoor een waterplas kon ontstaan, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard. Dit zou een vijandelijke invasie van de hoofdstad onmogelijk maken. Maar nog voordat de Stelling was voltooid, was hij al achterhaald. De opkomst van het vliegtuig ontnam de linie zijn betekenis. Inmiddels heeft een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen.

Deelname aan de tocht van 170 km kost 20 euro. De prijzen voor de tochten van 65 en 120 km bedragen respectievelijk 16 en 18 euro. Leden van de NTFU en Le Champion krijgen 3 euro korting op het inschrijftarief. Inschrijven voor de Ronde van de Stelling van Amsterdam kan via: rondevandestellingvanamsterdam.nl/inschrijven

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie