De raad wil een interventieteam dat zich speciaal richt op bestrijding van inbraken.
De raad wil een interventieteam dat zich speciaal richt op bestrijding van inbraken. Pixabay: Kris

Moties voor veiliger Amstelveen: aanpak inbraken en straatintimidatie

21 april 2023 om 14:00 Politiek

AMSTELVEEN De raad heeft woensdag twee moties aangenomen om de veiligheid te vergroten: een motie van D66 tegen straatintimidatie, en van de VVD voor het instellen van een anti-inbraak interventieteam. Dat gebeurde tijdens de besluitvorming over een nieuw integraal veiligheidsplan voor Amstelveen.

De D66-motie vroeg het college te onderzoeken hoe intimidatie op straat kan worden tegengegaan. “Het is belangrijk dat iedereen zich veilig kan voelen in Amstelveen,” zei D66-raadslid Driss Aarabi. “Straatintimidatie van vrouwen, ouderen en lgbtqi+-ers moet harder en gerichter worden aangepakt. Wij horen van meisjes op scholen dat zij zich niet veilig voelen binnen de gemeente. En alleen dat gevoel is al ernstig genoeg. Dat ze ’s avonds niet veilig over straat kunnen, niet door een park heen lopen of niet alleen naar een sportvereniging durven gaan, het is schrikbarend dat je in Amstelveen altijd moet oppassen. Als mijn vrouw gaat tennissen zeg ik ook: ga niet alleen.”

KWETSBARE MEIDEN EN JONGENS

Burgemeester Tjapko Poppens constateerde dat het onderwerp straatintimidatie enorm leeft, niet alleen als gevolg van twee recente aanrandingen rond heempark De Braak. Ook minder ernstige zaken dragen volgens hem bij aan gevoelens van onveiligheid. Hij zegde toe met de motie aan de slag te gaan om meer grip te krijgen op de Amstelveense situatie. Bij scholen is al eerder onderzoek gedaan. “Daar is een programma kwetsbare meiden en jongens uit voortgekomen,” zei Poppens. “Dat kan verbreed worden.” De motie werd met 34 stemmen voor en 2 tegen aangenomen. Tegenstemmers waren CDA en BVNL.

ANTI-INBRAAK INTERVENTIETEAM

 De tweede motie kwam van VVD-raadslid Janneke Leegstra. Zij pleitte voor het opzetten van een nieuw anti-inbraak interventieteam voor de periode tot en met 2026. Mocht dat niet lukken, dan zou er een multidisciplinair interventieteam moeten komen dat flexibel kan worden ingezet voor veiligheidsproblemen met een grote impact, waaronder inbraken. Amstelveen heeft drie jaar lang een interventieteam tegen inbraken gehad. “Toch is er in Amstelveen nog steeds een relatief hoog aantal woninginbraken vergeleken met de rest van Nederland,” aldus Leegstra. Zij wees ook op andere zaken die snelle actie vereisen, zoals jeugdoverlast en verwarde personen. Burgemeester Poppens ziet zo’n team graag komen. Hij wil later dit jaar met een voorstel komen, maar mocht het geld gaan kosten, dan moet de raad dit afwegen tegen andere prioriteiten. Ook deze motie werd met 34 voor en 2 tegen aangenomen. Ditmaal stemden CDA en ChristenUnie tegen.

GEVANGENIS

Een derde motie, van GroenLinks, werd later weer ingetrokken. Die ging over mensen die als gevolg van schulden en armoede niet aan financiële verplichtingen kunnen voldoen en daardoor soms in de gevangenis belanden. GroenLinks-fractieleider Gert Jan Slump vond zo’n zware straf niet acceptabel. Wethouder Marijn van Ballegooijen vond de motie echter overbodig omdat de afdeling Schuldhulpverlening zulke gevallen al heel lang niet is tegengekomen. Hij zegde toe dat, mochten zich situaties voordoen waarbij opsluiting wegens schulden dreigt, hij voor een andere oplossing gaat zorgen. Slump trok hierop zijn motie in.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie