Reeds bestaande opvangunits voor Oekraïense vluchtelingen in de wijk Kronenburg.
Reeds bestaande opvangunits voor Oekraïense vluchtelingen in de wijk Kronenburg. Gemeente Amstelveen

Gemeenteraad wil liever kleinere opvanglocaties voor asielzoekers

3 februari 2023 om 14:48 Politiek

AMSTELVEEN Menig raadslid wil asielzoekers, zodra die op basis van de Spreidingswet naar Amstelveen komen, verdelen over meerdere kleine locaties in plaats van twee grote, zoals het college voorstelt. Dat bleek woensdag bij een raadsdebat.

Voor Amstelveen wordt de komst van circa 350 asielzoekers verwacht. Het college heeft voorgesteld die te verdelen over twee locaties, voor vijf jaar: één voor 80 tot 100 minderjarigen en één voor 250 volwassenen. Eén opvangplek zou Kronenburg moeten worden, voor een tweede is er nog geen voorstel.

“Verdeling over slechts twee locaties draagt niet bij aan draagvlak bij de inwoners van Amstelveen,” zei raadslid Fatumo Mahamed Farah (GroenLinks). “Wij stellen daarom voor vier kleinere locaties in richten in plaats van twee grote.” Patrick Adriaans (SP) ging daarin mee: “Kleinere locaties leveren een betere spreiding op. Met enige creativiteit moet vier locaties in plaats van twee best mogelijk zijn.” Burgerraadslid Herman van Veelen (ChristenUnie) ging nog een stap verder: “Beter is maximaal dertig asielzoekers per locatie.” 

Maar wethouder Adam Elzakalai verwachtte dat kleinere locaties niet haalbaar zijn: “Ze moeten een zekere omvang hebben opdat het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) ze goed kan exploiteren. Er moet een beheerder komen, er zijn mensen nodig aan de poort en hoe meer locaties je hebt hoe ingewikkelder het wordt.”

WONINGMARKT

Bij raadsleden leeft vrees dat de komst van asielzoekers extra druk geeft op de toch al overspannen woningmarkt. “Als je ergens voor vijf jaar vluchtelingen huisvest, dan kun je die plek niet gebruiken voor woningbouw,” zei Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen). Emiel Sjaardema (50Plus) vond dat het Rijk meer rekening moet houden met de factor woningnood, die juist in Amstelveen erg groot is.”

Kees Noomen (VVD) maakte zich zorgen over de veiligheid. Volgens Rosalie Bouwman (PvdA) kunnen veiligheidsproblemen worden voorkomen door de asielzoekers een zinvolle dagbesteding aan te bieden: “Desnoods moet Amstelveen eraan bijdragen meer te bieden dan het COA doet.” Patrick Adriaans (SP) merkte op dat juist armere gemeenten geneigd zijn meer te doen voor asielzoekers dan rijkere: “Juist omdat Amstelveen er de middelen voor heeft, zouden wij meer moeten doen.” 

KRONENBURG

Overigens is Kronenburg als opvanglocatie onzeker omdat toestemming nodig is vanwege de overvliegende vliegtuigen. Sommige raadsleden vroegen naar alternatieven voor als die toestemming uitblijft. “Er is weinig ruimte in Amstelveen,” zei wethouder Elzakalai, die nog geen alternatieven kon noemen. In het collegevoorstel staat dat dan mogelijk het aantal asielzoekers omlaag moet. Raadslid Saloua Chaara (D66) wilde daar niets van weten: “Wat D66 betreft houdt Amstelveen zich aan de wettelijke taakstelling.” 

Ruud Kootker (BBA) had de indruk dat het college Kronenburg gebruikt als pressiemiddel om daar alsnog studentenwoningen te kunnen realiseren. Elzakalai ontkende dat het college onder z’n verantwoordelijkheid uit wil komen: “Maar als de toestemming niet komt, wordt het wel ingewikkeld.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie