in 2022 bedroeg het bedrag aan toegekende subsidies afgerond 23 miljoen euro
in 2022 bedroeg het bedrag aan toegekende subsidies afgerond 23 miljoen euro Pixabay

Amstelveen ontving in 2022 voor bijna 23 miljoen euro aan subsidies

10 januari 2023 om 11:26 Politiek

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen heeft in 2022 voor bijna 23 miljoen euro aan subsidies binnengehaald. Zo ontving de gemeente 771.053 euro voor het verbeteren van het binnenklimaat in het Keizer Karel College en 225.728 euro voor het stimuleren van arbeidsparticipatie. Het grootste subsidiebedrag (ruim 9 miljoen euro) werd toegekend als woningbouwimpuls voor ontwikkeling van woningen op bedrijventerrein Legmeer. Dat meldt het college van B en W in reactie op vragen van de VVD. De raadsfractie wilde weten hoe effectief gemeente is met aanvragen subsidies bij het Rijk en de Europese Unie.

Het college meldt tot 2021 niet precies bekend was welk bedrag aan subsidies de gemeente Amstelveen had binnengehaald, omdat dit niet centraal werd bijgehouden. Vanaf 2021 brengt de adviseur subsidieverwerving echter in beeld welke subsidies Amstelveen ontvangt. In 2022 is het bedrag aan toegekende subsidies afgerond 23 miljoen. Dit beslaat projecten en activiteiten in zowel het sociale als het fysieke domein. Begin 2023 krijgt de gemeenteraad een overzicht over 2022 van het totaalbedrag aan toegekende subsidies en de grootste posten die dit bedrag bepalen.

Naast de woningbouwimpuls en de bijdragen voor het verbeteren van het binnenklimaat in het KKC en het stimuleren van de arbeidsparticipatie, werden nog diverse andere subsidiebedragen toegekend. Het ging daarbij onder meer om 100.000 euro voor klimaat-adaptieve uitvoeringsprojecten, 204.846 euro voor onderhoudskosten Rijksmonumenten, 518.166 euro voor reductie van het energieverbruik in woningen en 146.000 voor een faunapassage onder de Bovenkerkerweg.

EUROPESE SUBSIDIES Volgens B en W bieden ook de Europese subsidieprogramma’s kansen voor de opgaven waar Amstelveen voor staat. ‘Vanuit Europa zijn er tal van subsidieprogramma’s met een focus op uiteenlopende prioriteiten. Om gericht in te zetten op het benutten van Europese subsidies wordt een uitvoeringsagenda opgesteld voor de thema’s: energietransitie, klimaatadaptatie en vergroening en recreatie. Hiermee wordt focus aangebracht op een beperkt aantal opgaven om de inzet realistisch en haalbaar te houden,’ aldus het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie