Het Stadsplein.
Het Stadsplein. Gemeente Amstelveen

B en W wijzen kritiek op verkeerscontrole op Stadsplein van de hand

5 januari 2023 om 13:11 Politiek

AMSTELVEEN Het college van B en W wijst de kritiek die de gemeenteraadsfracties van VVD, D66 en PvdA hadden geuit op de verkeerscontrole die op 23 november plaatsvond op het Stadsplein van de hand. Volgens de drie partijen vormen dergelijke controles geen fraai visitekaartje voor het centrumgebied. Het college stelt in een reactie op zich de mening te delen dat het plein in het Stadshart niet geschikt is voor grootschalige verkeerscontroles, maar daar was volgens B en W op 23 november geen sprake van. ‘Het betrof een beperkte, reguliere verkeerscontrole. Sinds 2019 hebben geen grootschalige controles meer plaatsgevonden op het Stadsplein,’ aldus B en W. 

De wijze waarop de controle op 23 november was georganiseerd deed volgens B en W geen afbreuk aan de centrumfunctie van het Stadshart. Het college wijst er ook op dat de controle niet op een koopavond plaatsvond.

MEER DAN 40 BEKEURINGEN VVD, D66 en PvdA waren verontwaardigd over de controle in het Stadshart, na eerdere toezegging om te kijken of andere locaties aan de zuidkant van de A9 geschikter zijn. Tijdens de verkeerscontrole op 23 november werden verkeersdeelnemers uit de omgeving door motoragenten begeleid naar het Stadsplein, waar zij vervolgens doorgelicht werden door de politie. Bij de controle zijn 30 personenauto’s, 2 motorfietsen, 1 aanhangwagen, 7 bromfietsen en 2 snorfietsen gecontroleerd. Er is meer dan 40 keer proces-verbaal opgemaakt wegens onder meer gebreken aan verlichting, rijden met telefoon in de hand, onverzekerd rijden en rijden met een verlopen rijbewijs. Van alle bestuurders is een blaastest afgenomen. Geen van hen had teveel gedronken.

PRAKTISCHE REDENEN Volgens B en W heeft de politie bij de controle op 23 november, die specifiek maar niet uitsluitend was gericht op voertuigen op de A9, om praktische redenen gekozen voor de locatie Stadshart. Opgepikte voertuigen hoefden slechts over een korte afstand te worden begeleid door motoragenten zodat in het zelfde tijdsbestek meer voertuigen konden worden gecontroleerd.

De politie maakt volgens het college bij iedere controle een afweging over de meest geschikte locatie. ‘Controles van voertuigen die van de A9 worden geleid, vinden doorgaans niet plaats op het Stadshart. Voorheen is ook gebruik gemaakt van het voormalige KPMG-terrein. Dit terrein is echter mede door verbouwingswerkzaamheden niet meer beschikbaar voor controles,’ aldus de reactie op de kritiek.

ZICHTBAARHEID CONTROLE Het college stelt zich er bewust van te zijn dat verkeerscontroles op het Stadsplein een bepaald beeld kunnen oproepen bij een deel van de bezoekers. ‘Tegelijkertijd zijn wij van mening dat het doel dat met deze controles is gediend, zeer relevant is en bijdraagt aan de veiligheid en daarmee ook aan de uitstraling van Amstelveen. De zichtbaarheid van een politiecontrole draagt hieraan ook bij.’

B en W wijzen er ook op dat de politie zelfstandig bevoegd en verantwoordelijk is voor het organiseren en uitvoeren van verkeerscontroles. ‘Bij het bepalen van een geschikte locatie maakt de politie telkens een afweging en spelen meerdere overwegingen een rol. Tijd en plaats van de controles worden in het verband met het verrassingseffect in de regel vooraf niet gedeeld met andere partijen.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie