Burgemeester Poppens is zeker niet somber over Amstelveen in 2023.
Burgemeester Poppens is zeker niet somber over Amstelveen in 2023. Naomi Heidinga

Burgemeester Amstelveen: ‘Gemeentebestuur staat voor grote uitdagingen’

4 januari 2023 om 15:51 Politiek

AMSTELVEEN “Het gemeentebestuur staat voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat, energietransitie, woningnood, torenhoge inflatie en een krappe arbeidsmarkt. Ingewikkelde problemen die een groot beroep doen op onze creativiteit, solidariteit en weerbaarheid,” aldus burgemeester Tjapko Poppens maandag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Hij gaf kort aan hoe de gemeente enkele van deze uitdagingen wil aanpakken. “Van de noodzaak om te verduurzamen hoeven we weinigen meer te overtuigen. Als gemeente bieden we advies en subsidies. De hoge energieprijzen zijn een kans voor versnelling van de verduurzaming.”

ONGEKEND De andere kant van de stijgende prijzen is dat een groeiend aantal Amstelveners moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen. “Mensen die zich voorheen prima redden, hebben nu minder geld voor hun dagelijkse boodschappen of zetten hun verwarming uit omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen. Dit is ongekend voor Amstelveen.”

Hij wees erop dat het landelijke energieprijsplafond niet voor iedereen toereikend is. “In november riep de gemeenteraad het noodfonds Opvang Stijgende Kosten in het leven om, aanvullend op de Rijksregelingen, inwoners, instellingen en ondernemers te helpen die door de hoge energieprijzen in acute problemen zijn gekomen. En dat terwijl veel ondernemers, met name in het MKB (Midden- en Kleinbedrijf), nog bezig waren met het aflossen van hun coronaschulden. Via het Stimuleringsfonds Lokale economie verstrekte de gemeente subsidies voor initiatieven om ondernemers na de coronaperiode te ondersteunen. Het succesvolle programma ‘Back on Track’ was daar een voorbeeld van.”

WONINGBOUW De woningnood is een ander probleem dat om aandacht vraagt. “De huizenprijzen lijken nu af te koelen, maar het blijft lastig om in Amstelveen voor iedereen betaalbare woonruimte te vinden. Daarom is nieuwbouw van belang, verschillende woningbouwprojecten voorzien hierin de komende tijd. Daarnaast controleren we meer op leegstand en illegale verhuur. Zodat woningen worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld: om in te wonen!”

EVEN DOORBIJTEN De burgemeester blikte verder vooruit naar de werkzaamheden die de komende jaren op stapel staan rond de A9. “Rijkswaterstaat start met de verlaging van de rijbanen van de A9 en het verkeer gaat tijdelijk via een zogeheten ‘bypass’ rijden. Het is even doorbijten, maar uiteindelijk wordt onze stad er mooier door,” stelde Poppens. “De drie over de A9 aan te leggen overkappingen zullen de noord- en zuidkant van Amstelveen weer met elkaar verbinden. En het is een kans om ons Stadshart een boost te geven. We hebben inwoners en andere belanghebbenden uitgenodigd daarover mee te denken.”

VERTROUWEN Hij wees er op op dat de gemeente niet alleen investeert in het Stadshart, maar op vele gebieden in Amstelveen. “In goede schoolgebouwen en sportvoorzieningen voor onze kinderen, in goede zorg en jeugdzorg, in veilige fietsverbindingen, in cultuur en ons cultuurhistorisch erfgoed. Ook leuk om te melden is dat we dit jaar gastheer zijn van de Nationale Boomfeestdag. Daar zijn wij als groene stad trots op. Genoeg te doen dus. Veel van de uitdagingen die ik eerder noemde, zijn dit jaar niet zomaar voorbij. Ben ik somber over dit jaar? Nee, zeker niet. Ik zie de toekomst van Amstelveen met vertrouwen tegemoet. ‘We will come an end’ om onze voormalige bondscoach te citeren,” aldus de burgemeester.

Namens de gemeenteraad, het college van B en W en alle medewerkers van de gemeente bracht hij een toost uit op een gezond en gelukkig 2023.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie