PvdA-fractieleider Esther Veenboer, die het amendement voor het noodfonds indiende.
PvdA-fractieleider Esther Veenboer, die het amendement voor het noodfonds indiende. René de Leeuw

Amstelveen stelt noodfonds in voor acute problemen door inflatie en energiecrisis

10 november 2022 om 16:34 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad is woensdagavond in overgrote meerderheid akkoord gegaan met het instellen van een noodfonds om inwoners, instellingen en ondernemers te helpen die in acute problemen komen door de inflatie en de energiecrisis. Alleen het CDA stemde tegen.

In het fonds komt 500.000 euro voor de rest van 2022, plus 2 miljoen euro voor 2023. Het geld komt uit de algemene reserve van de gemeente. Het voorstel voor het fonds kwam van de PvdA-fractieleider Esther Veenboer, die het in overleg met alle fractievoorzitters opstelde. “We kunnen niet werkloos toekijken,” zei ze. “Er zijn landelijke maatregelen aangekondigd maar de vraag is of die hulp snel genoeg komt en of die regelingen voldoende helpen. Daarom wil de PvdA zo snel mogelijk lokale acute noodondersteuning voor wie dat het hardst nodig hebben.” 

Raadsleden noemden doelgroepen waar het noodfonds zich op zou moeten richten. Veenboer zelf noemde het inzetten van buurthuizen als warme ontmoetingsplek voor inwoners die thuis in de kou zitten en het voorkomen en oplopen van schulden. Jet Smit (VVD) vroeg om aandacht voor kinderen in armoede. Jacqueline Höcker (Goed voor Amstelveen) noemde mensen die afhankelijk zijn van medische apparatuur, zoals scootmobiels, rolstoelen, nierdialyse-apparatuur en stoelliften. Emiel Sjaardema (50PLUS) verbaasde het dat voor het amendement allerlei groepen genoemd konden worden, maar niet de ouderen.

MOTIES Harmen van der Steenhoven (D66) diende aanvullend een motie in om mensen met middeninkomens die het zwaar hebben vanuit het noodfonds te ondersteunen. Hetzelfde deed Michel Becker (Actief voor Amstelveen) voor het lokale midden- en kleinbedrijf. Beide moties werden met grote meerderheid aangenomen.

EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID Een heel ander geluid kwam van Arjen Siegmann (CDA), die als enige tegen het instellen van het noodfonds stemde. Hij vond het fonds teveel ‘helper’ terwijl het zou moeten aanmoedigen zelf creatief te zijn bij het oplossen van problemen. “Neem twee snackbars,” zei hij. “De ene heeft een langlopend energiecontract, geïnvesteerd in energiezuinige apparatuur en biedt nieuwe gezonde producten aan. De andere heeft dat allemaal niet gedaan. In 2023 komt juist de verliesgevende snackbar om hulp vragen. De gemeente moet daarom meer een appél doen de eigen verantwoordelijkheid van mensen.”

Wethouder Adam Elzakalai steunde het idee voor het fonds. “Maar,” zei hij, “het is beperkt fonds, alleen voor acute nood. Structurele zaken kunnen er niet uit worden gedekt. Het college omarmt overigens ook de woorden van CDA-raadslid Siegmann dat goed gekeken moet worden naar wanneer iemand aanspraak kan maken op het fonds. Zijn woorden gelden voor het college als een soort toetssteen.”

FOLDER Ruud Kootker (BBA) stelde voor om samen: raadsleden, griffie, college en gemeente-directie, bij alle 40.000 woningen in de stad langs te gaan en een folder in de brievenbus te doen om te wijzen op de steunmogelijkheden in Amstelveen: “Met een simpel: ‘Heeft u acute financiële nood? Dit is het meldpunt. Dit is het webadres. Dit is het telefoonnummer. Neem contact met ons op.’”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie