De raad vergaderde woensdagavond over de Perspectiefnota.
De raad vergaderde woensdagavond over de Perspectiefnota. René de Leeuw

Kosten stijgen snel voor gemeente: Amstelveen moet keuzes maken

15 juli 2022 om 17:30 Politiek

AMSTELVEEN Raadsleden maken zich zorgen over stijgende kosten voor de gemeente door zaken als de Oekraïense vluchtelingen, hoge inflatie, gevolgen van corona en krapte op de arbeidsmarkt. Diverse fracties gaven woensdag in de raad aan dat de komende tijd niet alles meer kan. Henk Stoffels (ChristenUnie) zei het zo: “Amstelveen zit er nu warmpjes bij, maar om er warmpjes bij te blijven zitten, moeten er keuzes worden gemaakt.”

De raad besprak de zogeheten ‘Perspectiefnota’, een document dat de gemeentebegroting voorbereidt voor 2023 en de jaren erna. Niemand weet nog wat de grote crises voor gevolgen krijgen voor de gemeentelijke financiën. VVD-raadslid Bart Dorgelo vroeg zich bovendien af of het Rijk met beloofde compensaties, zoals voor de miljoenen die de gemeente nu voorschiet voor de Oekraïners, wel over de brug komt. “Keer op keer moeten wij onze eigen reserves aantasten om centraal beleid te faciliteren,” zei hij. “In Den Haag is het geld op. Bij ons raakt het geld ook op.” Hoe dan ook, Dorgelo erkende dat de gemeente keuzes moet maken in wat die wel en niet gaat doen. Voor Ruud Kootker (BBA) was de gedachte van het maken van keuzes overigens niet nieuw: “Gezien de financiële positie van de gemeente zeiden wij vier jaar geleden al dat er keuzes gemaakt moesten worden. Complimenten aan de VVD dat die dit nu ook inziet.”

DUURZAAMHEID Saloua Chaara (D66) zei al wel wat volgens haar partij in stand moet blijven: bovenal duurzaamheid. “Onze ambities daarvoor moeten we echt zo hoog mogelijk houden,” zei ze. “Hier moeten we stevig in blijven investeren. Onze oproep aan het college is: toon u een heus klimaatcollege en maak van 2023 een klimaatjaar met doorslaggevende resultaten.” Daarnaast geeft D66 prioriteit aan betaalbaar wonen – liefst door als het even kan projecten naar voren te halen - en onderwijs, vooral door te zorgen voor voldoende leerkrachten.

Lennart de Looze (GroenLinks) had in het recente nieuwe coalitieakkoord nog niet alle keuzes gezien van de nieuwe wethoudersploeg voor de komende jaren. “GroenLinks is daar dan ook benieuwd naar,” zei hij. “Waar bijvoorbeeld nog geen geld voor is uitgetrokken, is de uitvoering van de SDG-doelstellingen van de Verenigde Naties in het beleid.” (SDG staat voor Sustainable Development Goals, doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.) Yaron van Koningsveld (BVNL) wil het restant van het geld in het coronafonds in ieder geval gereserveerd houden voor ondernemers die door corona in de knel zijn gekomen.

Michel Becker (AVA) vroeg zich af of Amstelveen, net als veel andere gemeenten, niet tevéél afhankelijk is geworden van de ‘goedheid en willekeur’ uit Den Haag: “We zullen op alle fronten, regionaal, provinciaal en via de Vereniging Nederlandse Gemeenten, méér onze hakken in het zand moeten zetten. We moeten ons niet laten lummelen door incapabele bestuurders in Den Haag.”

De nieuwe wethouder Adam Enzakalai gaat ervan uit dat voorgeschoten bedragen terugkomen: “Als de staatssecretaris zegt: wij betalen alles, dan ga ik ervan uit dat dit gebeurt. Als dat niet zo is, dan ben ik de eerste die de gang naar Den Haag maakt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie