Afbeelding
Foto: e24 via Unsplash

Je woning van het gas af: zo pak je dat aan

24 mei 2023 om 00:02 Partnercontent

Toen in 2022 de energiecrisis uitbrak besloten sommige mensen om radicaal hun gasaansluiting op te zeggen. Dat is in de meeste gevallen niet zo verstandig. Want als je geen gas meer kunt gebruiken zonder dat je je daar goed op hebt voorbereid dan kun je in de problemen komen. Als er geen gas is dan realiseer je je vaak pas wanneer je dat nodig hebt. Natuurlijk kun je koken op een elektrische kookplaat. En je kunt warm water tappen met eenelektrische boiler. Maar als je de kachel niet meer aan kunt steken dan wordt het koud in huis. En niet alleen dat, het wordt ook vochtig en dat gaat stinken. Bovendien zijn kou en vocht niet goed voor je gezondheid. Zuinig doen met gas is een goed streven, de gaskraan helemaal dichtdraaien, daar moet je toch eerst even goed over nadenken.

Elektrisch koken

Overstappen van een gasfornuis op elektrisch koken is voor de meeste mensen geen groot probleem. Je kunt om te beginnen voor het koken een oven, airfryer of slowcooker gebruiken. Wil je toch op een fornuis koken dan kun je kiezen voor keramisch of inductie. Het is even wennen maar over het algemeen prima te doen. Veel gas spaar je er overigens niet mee uit. De hoeveelheid gas dat een gemiddeld gezin met koken verbruikt is op jaarbasis te verwaarlozen tot enkele tientallen kubieke meters. Maar het is wel een stap naar een gasloos bestaan.

Je huis verwarmen zonder gas

Je huis verwarmen zonder gas is al een grotere uitdaging. De meest radicale oplossing is je cv ketel inwisselen voor een elektrische warmtepomp. Maar bedenk dat dat niet altijd zomaar kan. Je radiatoren moeten hiervoor geschikt zijn. En je huis moet voldoende zijn geïsoleerd om het met een elektrische warmtepomp goed warm te kunnen stoken. Nu kun je wel kiezen voor een hybride pomp. Daarmee zeg je het gas nog niet helemaal vaarwel. Als het kan wordt je huis elektrisch verwarmd. Als dat niet lukt dan springt de gasgestookte ketel bij. Deze tussenstap wordt door veel huiseigenaren gekozen omdat ze bijvoorbeeld hun huis nog niet voldoende hebben kunnen isoleren. Vanaf 2026 moet een cv ketel op gas die aan vervanging toe is worden vernieuwd met een warmtepomp.

Isoleren, dat kun je zelf

Het isoleren van je woning kan een beetje handige klusser deels zelf. Het isoleren van de spouwmuren kun je beter aan een vakman overlaten. Maar zie je een mooiedecoupeerzaag aanbieding dan kom je misschien wel op het idee om isolatieplaten tegen muren en plafonds aan te brengen. Hiermee kun je al een flinke stap zetten om de warmte in je huis langer vast te houden. Daarmee bespaar je automatisch op je stookkosten. Maar ook tijdens een warme zomer profiteer je hiervan. Dan blijft de warmte juist langer buiten de deur. Het belangrijkste doel is echter de verduurzaming. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe lager de kosten voor verwarming.

Het kostenplaatje van een gasloos huis

Het is natuurlijk niet zo dat je het niet meer gebruiken van gas als pure winst kunt noteren. In een gasloos huis gebruik je hoe dan ook meer stroom. Dat moet dus tegen elkaar worden weggestreept. Ook moet je je afvragen of de aansluiting van de elektriciteit voldoende is. Zijn er genoeg groepen en ga je niet over het maximaal te gebruiken aantal Watt heen? Het moet immers niet zo zijn dat de stroom steeds uitvalt omdat je te veel gebruikt. Laat de elektrische installatie dus nakijken door een gecertificeerd elektricien en indien nodig upgraden. Het totale kostenplaatje hangt natuurlijk af van wat er voor werkzaamheden moeten worden gedaan. Een elektrische warmtepomp kun je in veel gevallen overigens ook huren. Het grote voordeel is dat je dan geen groot bedrag ineens hoeft te investeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie