Afbeelding
Foto door Mike B via Pexels

Tips om je auto zo snel mogelijk te verkopen

1 februari 2023 om 07:34 Partnercontent

Heb je geen auto meer nodig omdat je veel thuis werkt of omdat het tijd is om een grotere of juist kleinere auto te kopen? Dan zul je je auto binnenkort waarschijnlijk gaan verkopen. Het verkopen van een auto kan een tijdrovend proces zijn, maar met de juiste aanpak kun je snel en gemakkelijk je auto verkopen voor een goede prijs. In dit artikel lees je wat je kunt doen om je auto zo snel mogelijk te verkopen.

Zorg dat je auto er goed uitziet

Zorg ervoor dat je auto er piekfijn uitziet voordat je hem gaat verkopen. Was de buitenkant grondig en maak het interieur schoon en opgeruimd. Een auto die vies is van binnen of van buiten en niet lekker ruikt zal minder snel verkopen dan een brandschone auto die glanst en een fris en schoon interieur heeft.

Bepaal de waarde van je auto

Doe onderzoek naar de waarde van je auto door op verschillende verkoopkanalen te kijken wat andere verkopers vragen voor hun auto. Bij het bepalen van de waarde kijk je naar factoren zoals de kilometerstand, het bouwjaar en het merk en model. De waarde kan erg verschillen per model. Wil je een Tesla verkopen dan hangt daar een ander prijskaartje aan dan bij een Hyundai uit hetzelfde bouwjaar. Sommige merken zijn meer waardevast dan anderen.

Voer reparaties uit

Zijn er kleine reparaties die gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld een kapotte koplamp, ruitenwissers die aan vervanging toe zijn of een kleine schade? Voer deze dan uit voordat je je auto te koop zet. Hierdoor levert je auto meer op bij de verkoop.

Maak goede foto’s

Maak heldere en nauwkeurige foto’s van je auto vanuit verschillende hoeken. Dit geeft potentiële kopers een goed beeld van de staat van je auto. Zorg ervoor dat er geen rondslingerende spullen in de auto liggen en dat de auto van binnen en buiten brandschoon is. Maak ook foto’s van het dashboard en de tellerstand.

Kies het juiste verkoopkanaal

Er zijn verschillende online platforms waar je je auto kunt verkopen. Adverteer op meerdere platforms tegelijk om je kansen op succes te vergroten. Upload voldoende foto’s en maak een gedetailleerde beschrijving met alle eigenschappen en andere belangrijke informatie over je auto. 

Snel je auto verkopen

Wil je snel van je auto af dan zijn er ook websites waar je het kenteken kunt invullen en gelijk een prijs krijgt. Ga je akkoord met deze prijs dan kun je je auto vaak al binnen een dag verkopen. De prijs is vaak lager dan wanneer je je auto via Marktplaats verkoopt, maar daartegenover staat wel dat je heel snel van je auto af bent. 

Onderhoudsboekjes

Heb je onderhoudsboekjes die up to date zijn dan is dat een groot voordeel bij het verkopen van je auto. Hiermee kun je aantonen dat je auto goed onderhouden is. Ben je het boekje kwijt, dan kun je een nieuwe vragen bij je dealer. De dealer houdt het onderhoud in het eigen systeem kwijt. Ook een auto met een nieuwe APK verkoop je beter en sneller dan een auto waarvan de APK bijna verlopen is.

Proefrit

Laat potentiële kopers een proefrit maken in de auto. Dit geeft hen de kans om de auto uit te proberen en eventuele vragen te stellen. Laat een potentiële koper wel een overeenkomst tekenen, waarin een aantal zaken beschreven staan. Bijvoorbeeld dat de proefrittijd niet mag worden overschreden, dat er alleen een binnen een straal van 35 kilometer gereden mag worden en eventuele andere belangrijke zaken.

Wees transparant

Benoem eventuele beschadigingen of reparaties die zijn uitgevoerd aan de auto. Wees open en eerlijk over de staat van je auto, dit verhoogt je geloofwaardigheid. Je kunt problemen krijgen als je niet vertelt dat je auto gebreken heeft of heeft gehad. Als verkoper heb je namelijk een mededelingsplicht. De koper heeft een onderzoeksplicht.

Onderhandelen

Wees bereid om over de prijs te onderhandelen, maar houd ook rekening met je eigen onderzoek naar de waarde van je auto. Bedenk van tevoren hoe ver je wilt afwijken van de vraagprijs en ga hier niet onder zitten.

Maak een schriftelijke koopovereenkomst

Heb je je auto verkocht? Maak een verkoopovereenkomst waarin je de prijs opneemt, eventuele betalingstermijnen en andere belangrijke details. Pas nadat de koopovereenkomst is ondertekend is de koop officieel gesloten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie