Afbeelding
Foto Grote Broer

Creatieve tech-workshops op de basisschool

10 augustus 2022 om 00:00 Partnercontent

Techniek heeft een centrale rol in ons dagelijks leven. Toch is er in het reguliere onderwijs lang niet altijd ruimte om voldoende aandacht te besteden aan tech. En vooral niet om techniek in de praktijk te brengen. Terwijl dat nou juist zo ontzettend belangrijk is voor kinderen. Door zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld programmeren of bijvoorbeeld het maken van een stroomcircuit, raken ze al op jonge leeftijd vertrouwd met techniek. Iets waar ze later nog veel profijt van zullen hebben.

Spelenderwijs ervaring opdoen met tech

Kinderen moeten op de basisschool al een hoop stilzitten. Het grootste deel van de lessen vraagt om stil zijn en opletten. En dat is op die leeftijd nog best wel lastig. Daarom werkt het ook zo goed om als aanvulling kinderen ‘al doende’ nieuwe dingen te leren. Dus door ze niet te vertellen over techniek, maar aan het werk te zetten. Bij voorkeur spelenderwijs, aan de hand van activiteiten die ze leuk vinden.

Kunst en techniek gaan prima samen

Bij Grote Broer organiseren we al sinds 2001 creatieve workshops met kinderen. En hoewel we nog steeds ruim aandacht besteden aan muziek, dans, theater en beeldende kunst, zien we ook dat er steeds meer belangstelling is voor activiteiten op het snijvlak van kunst en techniek. Want wat is er een hoop mogelijk: een kunstwerk maken met een 3D-printerpen, met de hele klas een VR-film maken of een zelf ontworpen én gebouwd robotje zo programmeren dat hij vrolijk over de tafel wiebelt.

Handen uit de mouwen in het techlab

Wij verzorgen workshops op scholen door heel Nederland. In de regio Amstelveen mochten wij al workshops geven op NME Amstelveen en basisschool Florencius. Hier hebben we samen met de leerlingen vlogs gemaakt én techlabs georganiseerd. Bij Grote Broer hebben we verschillende techlabs. Tijdens de workshop Techlab - Stroomlab leren de kinderen hoe ze een stroomcircuit kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een lampje te laten branden in hun kunstwerk. En tijdens de workshop Techlab - Duurzaamheidslab maken we binnen de muren van de school aandacht voor het belangrijke maatschappelijke thema van afval en recyclen. Dat zijn nog eens leerzame dagen op school!

Wil je weten wat er nog meer allemaal mogelijk is met kunst en techniek bij jou op school? Wij vertellen je meer dan graag alles over de creatieve activiteiten om kinderen spelenderwijs vertrouwd te maken met tech. Neem dus gerust contact met ons op!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie