Afbeelding
Photo by Sam Moqadam on Unsplash

Gezond en lekker: koken met de Airfryer

12 januari 2022 om 07:37 Partnercontent

Heb jij ook als goede voornemen om gezonder te eten? Een van de gevolgen daarvan is dat je je frituurpan schoonmaakt en wegzet in de kast. Toch? Maar ja, dat patatje met mayonaise gaat er op vrijdagavond na een week hard werken best wel in. Heb je dan al eens gedacht aan de gezondere vorm van frituren: de Airfryer (ook bekend als heteluchtfriteuse). Deze oven bakt met hete lucht. En ja, ook krokant. Er zijn heel veel verschillende Airfryers te koop – kijk daarvoor maar eens op Mercat. Wist je trouwens dat je er nog veel meer in kan maken dan alleen friets en snacks?

 Tip: koop producten voor de Airfryer

Hoewel er verschillende soorten friet en snacks te koop zijn die ook in de Airfryer gebakken kunnen worden, wordt toch aangeraden om vooral producten te kopen speciaal voor dit apparaat. De reden is simpel: je Airfryer frietjes en snacks worden een stuk knapperiger als je de juiste producten koopt.

Minder vet

Met de Airfryer kook je eigenlijk vetarm. Natuurlijk zijn er recepten waarbij er een beetje olie op de groenten wordt gesprenkeld om te voorkomen dat je heerlijke zoete aardappelfrietjes of pastinaak patat teveel uitdroogt en verbrand. Maar dat zijn meestal niet meer dan één of twee eetlepels (ligt aan de hoeveelheid) olijfolie die je over de groente verdeelt. Ga je zoetigheden bakken in deze hete lucht oven, dan zal je wel gewoon boter aan je recept toevoegen.

Van snacks tot toetjes

Jazeker dat las je goed: zoetigheden uit de Airfryer. Een Airfryer kan namelijk net zo veel als je gewone hete lucht oven. Schaf er wel speciale bakvormen en dergelijke voor aan die geschikt zijn voor de heteluchtfriteuse, zodat je deze gemakkelijk met elkaar kan gebruiken. Er is heel veel mogelijk: taartjes, cupcakes en appelflappen. Zelfs je ontbijt kan uit de Airfryer komen, compleet met vers gebakken broodjes, wentelteefjes met kaneel en een eitje.

Ovenschotels

Als je gaat voor gezonder eten, dan is het koken met de oven en dus heteluchtfriteuse een uitkomst. Omdat je minder vet nodig hebt, kun je met gemak groenteschotels, vispannetjes en vleesgerechten maken. Door de hitte schroeit vlees lekker snel dicht, waardoor het sappig blijft van binnen. En je moet maar eens zien hoeveel onnodig vet er uitlekt! Het fijne aan de Airfryer is dat deze dus meer kan dan alleen patat bakken. Bovendien zijn er Airfryers met verschillende opties. Denk hierbij aan bakken en grillen. Dit laatste is ideaal als je bijvoorbeeld een stukje zalm gaat koken of een lekkere gegrilde groenteschotel wil maken.

Heel veel recepten

Voor de Airfryer zijn heel veel recepten te vinden. Juist voor die gezondere leefstijl. Misschien moet je even zoeken, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga maar eens online kijken op populaire kookwebsites of in de boekwinkel bij de kookboeken. Voor iedereen is er wel iets lekkers te vinden. Probeer het gewoon eens.

Tips voor beginners

Begin je net met koken in de Airfryer? Maak het jezelf dan niet te moeilijk. Het apparaat is makkelijk te bedienen, maar je moet soms wel eventjes uitvinden of de aangegeven baktijd wel past bij je verwachtingen. Misschien moet je wel een keertje extra omschudden (bij frietjes en groente bijvoorbeeld) of staat de temperatuur te hoog waardoor het apparaat gaat walmen bij het klaarmaken van vlees. Verlaag de temperatuur en verleng de baktijd; minder walm en net zo lekker. Bak eerst een ingrediënt en ga daarna over op het klaarmaken van een maaltijd. Zo ontdek je steeds meer wat je Airfryer kan en wat jij er allemaal voor lekkers in kan maken.

Verschillende Airfryers

Je zal merken op Mercat dat er verschillende soorten en maten Airfryers zijn. Als je nog niet overtuigd bent van hoe fijn je ermee kan koken, dan is het goed om testresultaten en reviews te lezen. Ken je iemand met een heteluchtfriteuse? Vraag eens of jullie samen een maaltijd kunnen bereiden, zodat je het apparaat kan uitproberen. Wel is aan te raden om een XL of XXL versie te nemen als je van plan bent hele maaltijden te gaan bereiden of dinertjes wil organiseren. Deze bieden namelijk lekker veel ruimte in de pan, waardoor je meer tegelijk kan klaarmaken.

Gezond voornemen

Airfryen kent zo langzamerhand een steeds grotere schare fans. Geen wonder als je weet wat je er dus allemaal mee kan doen, ook om je goede voornemens van gezonder eten makkelijker vol te houden. Probeer het eens, er kan zoveel meer met een heteluchtfriteuse dan snacks en patat bakken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie