Afbeelding
Foto: Pixabay

De geschiedenis van de blouse

6 januari 2022 om 14:08 Partnercontent

Een blouse wordt ook wel het overhemd voor dames genoemd. Dit dankt zijn naam aan mannen die vroeger elke dag een overhemd droegen.

De blouse en het overhemd zijn al vele eeuwen oud. Vroeger waren deze blousen en overhemden ook echt ‘hemden’, hiermee wordt bedoeld dat ze als extra laagje onder de kleding werden gedragen voor de warmte. Er waren veel verschillen tussen de overhemden, je had overhemden voor mannen – deze hadden aan de zijkant een split - en voor vrouwen, waarbij dit kledingstuk gerend was in vorm.

Als je denkt aan zulke overhemden en blouses, dan denk je waarschijnlijk aan een witte blouse – en dit klopt ook. Vanaf het begin dat deze kledingstukken, zijn ze altijd wit geweest. Niet heel gek als je bedenkt welke functie ze hadden.

Vroeger droeg iedereen zo’n hemd als laagje onder de kleding, en voor de mannen werd dit strikt een overhemd genoemd en een hemd dat door de vrouw werd gedragen moest ook echt ‘blouse’ genoemd worden. Blouse is overigens een frans woord, dat afstamt van het woord ‘bloezen’. Bloezen betekent het opbollen van. Dit is helemaal geen gekke naam voor een vrouwelijk overhemd, als je bedenkt dat wanneer je een blousje in je broek stopt en dan het iets omhoog trekt, de stof gaat opbollen. Dat is dus waar de naam blouse vandaan komt. Wanneer men overhemden in plaats van onderlaagjes als gewone laag is begonnen te dragen, is niet helemaal duidelijk en ook lastig te achterhalen. Misschien waren het wel kleine kinderen die hun shirts uitdeden en daarmee volwassenen inspireerden, wie weet.

Pas vanaf de 19e eeuw werd de blouse echt vaker gedragen door vrouwen als bovenstuk op zichzelf. Tussen dat moment en nu zijn er ook nog verschillende stijlen en manier geweest om de blouse te dragen. De modetrends veranderden met de tijd.

Vroeger al werden blousen en overhemden veelal van linnen gemaakt. Vandaag de dag is dat nog steeds vaak zo, maar het is wel een dunne stof. Tegenwoordig kun je ook blousjes kopen gemaakt van katoen of polyester. En ook met verschillende opdrukken.

Het witte blousje bestaat nog steeds, maar je kunt ook blousen krijgen in allerlei verschillende kleuren en opdrukken, denk aan strepen of stipjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie