Afbeelding
Foto: Shutterstock

De kracht van dagbehandeling bij cannabisverslaving

12 november 2021 om 10:36 Partnercontent

Net als in andere westerse landen, is cannabis in Nederland de meest gebruikte illegale drug. Daarom is cannabisverslaving (wietverslaving) een vorm van drugsverslaving die veelvuldig voorkomt. Een verslaving aan cannabis kan ernstige fysieke en psychische gevolgen hebben en maakt veel kapot. De kans is groot dat iemand geestelijk en lichamelijk afhankelijk is geworden van het middel, als sprake is van een periode waarin structureel veel cannabis wordt gebruikt. Vermoed je dat iemand uit je naaste omgeving een cannabisverslaving heeft? Of heb je zelf moeite om met het gebruik te stoppen en denk je dat je bent verslaafd aan cannabis? Met een team van specialisten op het gebied van verslavingszorg biedt Recovery Mental Healthcare professionele hulp.

Op een medisch verantwoorde en betrokken wijze helpt de verslavingszorginstelling mensen met verslavingsproblematiek te stoppen met het gebruik van cannabis, waarna zij weer op een volwaardige manier in het leven kunnen staan.

Veelvoorkomende vorm van drugsverslaving

Zoals gezegd, is cannabisverslaving een veelvoorkomende vorm van drugsverslaving. Cijfers van de Nationale Drug Monitor 2020 laten zien dat ongeveer een kwart (22,9%) van de Nederlandse bevolking van achttien jaar en ouder in 2019 rapporteerde ooit in het leven wel eens cannabis (hasj of wiet) te hebben gebruikt. Zo’n 1,6% van de volwassenen in Nederland gebruikte in 2019 cannabis dagelijks of bijna dagelijks. Dat komt er dus op neer dat er ongeveer 220.000 mensen (bijna) dagelijks gebruikten, ruim een half miljoen die dat de afgelopen maand nog deden en er meer dan drie miljoen volwassenen zijn die ooit in hun leven cannabis gebruikten.

Hoe ontstaat een verslaving aan cannabis?

Een cannabisverslaving kan al op jonge leeftijd beginnen en komt meestal voort uit recreatief gebruik. Vaak gaat een verslaving aan hasj of wiet samen met een tabaksverslaving. Dat komt doordat het in een joint vaak tegelijkertijd wordt gerookt met tabak. Doordat iemand met softdrugs experimenteert door een joint te roken, ontstaat in de regel geleidelijk een cannabisverslaving. Het blowen wordt vervolgens steeds meer een gewoonte. De naaste omgeving bemerkt allerlei vormen van gedragsverandering, zoals een sociaal isolement dat steeds verder toeneemt en plichtsverzuim op het werk. Uiteindelijk ontdekt de persoon die hasj of wiet gebruikt dat die voortdurend cannabis nodig heeft om dagelijks goed te kunnen functioneren.

Ernstige risico’s 

Stel jij jezelf weleens de vraag: ben ik verslaafd aan hasj of wiet? De volgende symptomen wijzen op een cannabisverslaving: je prestaties op school of op het werk nemen af, je kunt bijna niet meer slapen zonder eerst een joint te roken en je doet tevergeefs pogingen om te stoppen. Als je verslaafd bent aan cannabis kunnen er op korte en lange termijn ernstige ziektes optreden, waaronder: schade aan de luchtwegen, de longen, de bloedvaten en het hart. Ook kun je last krijgen van hoesten, astma en bronchitis. Daarnaast kunnen negatieve lichamelijke en psychische symptomen optreden, zoals: concentratiestoornissen, hevige slaapproblemen, depressie, angststoornissen en psychose.

Dagbehandeling

Hoe kom je van een verslaving af? Herstellen van een (cannabis)verslaving doe je niet alleen. De medische professionals van Recovery Mental Healthcare bieden hulp. Bij verslavingszorg denken veel mensen vaak aan klinieken, dus bedden. Het merendeel van deze zorg vindt echter plaats in de dagbehandeling waar cliënten aan het eind van de dag gewoon weer naar huis gaan. Dat maakt de drempel om hulp te zoeken of te aanvaarden lager. De dagbehandeling bij Recovery Mental Healthcare bestaat uit wekelijkse individuele consulten, gedurende een bepaalde periode. Samen met de therapeut werkt de cliënt een op een aan de verslavingsproblematiek. Naast deze gesprekken vinden - afhankelijk van het behandelplan - wekelijkse groepsbijeenkomsten plaats onder begeleiding van een therapeut en/of expert. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie