Afbeelding
Foto: Pixabay

Helft van Nederlandse huishoudens aangesloten op Glasvezelnetwerk

27 oktober 2021 om 08:15 Partnercontent

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft toegang tot het glasvezelnetwerk. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor. Het gaat om ongeveer 3,9 miljoen van de 8 miljoen huishoudens. Het aantal woningen dat wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk groeit flink door. Het is de bedoeling dat heel Amstelveen over drie jaar is aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Aantal huishoudens met glasvezelabonnement gestegen met 7 procent

In het eerste kwartaal van 2021 zijn er 200.000 Nederlandse huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Daarmee zet de groei van de afgelopen jaren nog eens flink door. In 2020 werden er namelijk 500.000 woningen aangesloten op glasvezel. In 2019 waren dat er slechts 180.000. Er zijn in ons land in totaal 7,5 miljoen breedbandaansluitingen. Het aantal huishoudens met een glasvezelabonnement stijgt met 7 procent naar in totaal 1,7 miljoen. De meeste huishoudens ontvangen internet via de kabel. Het gaat om ongeveer 3,5 miljoen huishoudens. Dat aantal is al jaren stabiel. Nederlanders kiezen steeds vaker voor internet met hogere snelheid. Zo heeft meer dan de helft van de breedbandaansluitingen een aansluiting met een snelheid van meer dan 100 Mbps.

Aanleg glasvezelnetwerk Amstelveen begonnen

Ook in Amstelveen is er onlangs begonnen aan de aanleg van het glasvezelnetwerk. De komende jaren zullen er 37.000 huishoudens in Amstelveen van sneller internet worden voorzien. Naar verwachting zijn begin mei 2022 de wijken Bankras en Kostverloren aangesloten op het netwerk. Hierna zijn de wijken Elsrijk, Keizer Karelpark en Groenelaan aan de beurt. Het is de bedoeling dat heel Amstelveen over drie jaar is verglaasd. De bewoners uit desbetreffende wijken worden ruim van tevoren door KPN en de aannemer geïnformeerd over de werkzaamheden.

Voordelen van een glasvezelabonnement

Glasvezel is een type internetnetwerk. Glasvezels zijn draden zo dun als glas. Met laserlicht wordt informatie door deze dunne kabels verstuurd. Hierdoor is er sprake van een zeer hoge datasnelheid. Het internetgebruik blijft maar toenemen. Alleen het glasvezelnetwerk kan deze grote vraag aan. Een groot voordeel van het glasvezelnetwerk is dat de up- en downloadsnelheid hetzelfde zijn. Een glasvezelverbinding loopt altijd direct naar de voordeur van de klant, zonder onderbrekingen in de wijk. Hierdoor profiteren de bewoners van stabiel, betrouwbaar én snel internet.

Beter thuiswerken

Het glasvezelnetwerk bleek de afgelopen tijd, toen de coronamaatregelen van kracht waren, vooral voor thuiswerkers een zegen. Vijf op de tien Nederlanders met een glasvezelabonnement geven aan dat ze nu beter kunnen thuiswerken. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau Kien in opdracht van KPN heeft uitgevoerd. Ongeveer 75 procent van de respondenten merkt een verbetering in stabiliteit en snelheid. Ook besteden zij hun vrije tijd vaker aan films streamen (40 procent) en muziek streamen (30 procent).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie