Afbeelding
Foto Pexels

Waterschade in en aan het huis: wat wordt er vergoed?

12 oktober 2021 om 15:38 Partnercontent

De herfst staat weer voor de deur. Dat betekent dat we weer te maken krijgen met nat en wisselvallig weer. Met name water kan veel schade veroorzaken aan woningen en andere spullen, zeker in laag gelegen gebieden als Amstelveen. Het is dan fijn als men een beroep kan doen op de verzekering. Wat wordt er precies vergoed door de verzekeraar? En welke verzekeringen keren uit bij waterschade?

Opstal- en inboedelverzekering

Met een opstal- en inboedelverzekering is de klant verzekerd voor schade aan het huis én alles wat erin staat. Alles wat de bewoner mee kan nemen als hij of zij gaat verhuizen valt onder de inboedel. Denk hierbij aan de meubels, elektronica en het laminaat. Alles wat aard- en nagelvast zit aan het huis valt onder de opstalverzekering. Denk hierbij aan het dak, de keuken en de regenpijp. Waterschade kan ook ontstaan door indirecte neerslag zoals het overlopen van een gracht of sloot als gevolg van hevige regenval.

Welke waterschade wordt er gedekt?

Er zijn drie soorten waterschades die worden gedekt door de verzekeraar, namelijk schade ontstaan door neerslag, schade ontstaan door indirecte neerslag en schade veroorzaakt door leidingwater. Bij schade door neerslag kan men denken aan regen, sneeuw, hagel en smeltwater. Deze schade wordt (meestal) gedekt door de inboedelverzekering. Het is dan wel belangrijk dat de schade plotseling en onvoorzien is. Als men het raam open heeft laten staan bij hevige regenval, dan is de eventuele schade niet gedekt. Ook bij achterstallig onderhoud zal de verzekeraar niet uitkeren. Is er sprake van een inboedelverzekering met extra uitgebreide dekking of allrisk dekking? Dan keert de verzekeraar meestal ook schade uit als gevolg van indirecte neerslag zoals het overlopen van een gracht of sloot. Ook schade door leidingwater, zoals water-, riool- of afvoerbuizen, is (meestal) gedekt door de inboedel- en opstalverzekering.

Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS)

Er zijn een aantal situaties waarin schade door regenbuien of overstromingen niet gedekt is door de verzekeraar. Zoals een overstroming door een dijkdoorbraak of bij het overstromen van een grote rivier. Soms kunnen gedupeerden dan een beroep doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS). Het Rijk bepaald zelf bij welke ramp zij deze wet toekennen. Bij de extreme wateroverlast in Limburg van juli 2021 is de WTS bijvoorbeeld toegepast.

Waterschade claimen

Is er sprake van waterschade? Dan is het belangrijk dat de verzekerde zelf stappen onderneemt om de schade te beperken. Denk hierbij aan de hoofdkraan dichtdraaien, de elektriciteit af te sluiten en waardevolle spullen naar een veilige en droge plek te brengen. Vervolgens moet direct de verzekeraar ingelicht worden. Daarbij is het maken van foto’s van de schade belangrijk. Het is ook verstandig om bonnetjes van de beschadigde spullen mee te sturen. Soms komt er een schade-expert langs om de situatie te beoordelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie