Afbeelding
Foto door form PxHere

Welke professionele keuken past bij jouw horecazaak?

16 april 2021 om 15:37 Partnercontent

De keuken is het hart van iedere horecazaak. Daar gebeurt het. Zonder goed werkende keuken gaat er geen gerecht de deur uit. Belangrijk dus dat alles op rolletjes loopt en de keuken perfect is afgestemd op jouw horecazaak, menukaart en werkwijze. Weten hoe je de perfecte horeca keuken voor jouw zaak kiest? Wij lichten de vijf meest voorkomende horeca keukens toe.

Productielijn keuken

Wat je gaat serveren en hoe bepaalt voor een groot deel hoe de keuken er uit komt te zien en welke apparatuur je nodig hebt. Ga je telkens dezelfde soort gerechten bereiden en is snelheid belangrijk? Dan werkt een productielijn keuken het beste. Bij deze indeling heeft iedere medewerker een eigen taak waarbij gerechten als het ware in een productielijn worden klaargemaakt. Koelvitrines en koelwerkbanken zijn hierbij onmisbaar om verse ingrediënten snel bij de hand te hebben en koel en vers te houden. Aan het einde van de lijn is het gerecht klaar. Deze keukenindeling werkt perfect voor fastfoodrestaurants en horecazaken die een beperkt aantal gerechten op de kaart aanbieden. Zoals sushi, shoarma en pizza’s.

 Horeca keuken met kookeiland

Een kookeiland vormt het hart van de keuken. In horeca keukens met een kookeiland vormt het kookeiland vaak het centrale werk- of kookstation. Daarom heen, de buitenste ring langs de wanden, is bedoeld voor extra werkruimte, koelingen en opslagruimte. Het grote voordeel is dat een kookeiland het samenwerken bevordert. Er is onderling direct contact en zicht op ieders werk. Daarnaast is er vaak sprake van veel werk- en opslagruimte wat het werk in de keuken een stuk prettiger maakt. Een kookeiland wordt vaak toegepast in keukens met voldoende oppervlakte. Maar vergis je niet! Zelfs in compacte ruimtes biedt een kookeiland uitkomst doordat er aan alle zijden gewerkt kan worden. Dit type keuken komt vaak voor in grote restaurants.

Wandkeuken

Een horeca wandkeuken is het bewijs dat je ook in compacte ruimtes een keuken van hoog niveau kunt realiseren. Klein van formaat, maar groot in uitgeruste apparatuur en benodigdheden. Dit type keuken is vooral geschikt voor kleinere ruimtes met weinig keukenpersoneel. Is er iets meer ruimte? Dan kun je een U-vormige indeling overwegen. Hierdoor kan er met meerde koks gewerkt worden die elkaar afwisselen aan de verschillende stations. Een wandkeuken kom je tegen in kleinere (afhaal)restaurants, bedrijfskeukens en foodtrucks.

Keuken op basis van werkzones of bereiding

Bij een keukenindeling op basis van werkzones, type gerecht of bereiding heeft iedereen in de keuken een specifieke eigen taak. De koude bereidingen zijn vaak afgeschermd van de warme bereidingen. Er is per gang, gerecht of bereidingswijze een aparte kok in plaats van één kok die verantwoordelijk is voor de hele bereiding. Dit soort keukens zul je niet snel zien bij een gemiddeld restaurant. Deze keukens zijn bij uitstek geschikt in grote institutionele keukens, zoals keukens in ziekenhuizen, hotels en grote keukens op vliegvelden.

Open horeca keuken

Speelt beleving een belangrijke rol? Kies dan voor een open horeca keuken. Het meekijken op de vingers van de chef draagt bij aan een unieke sfeerbeleving. Open keukens zie je vaak in luxe restaurants. Belangrijk aandachtspunt is dat de keuken er altijd schoon en netjes uit ziet. Is een geheel open keuken een stap te ver? Dan kun je ook kiezen voor een half open keuken. Dit zorgt voor een soortgelijke restaurantbeleving maar houdt ook bepaalde delen van de keuken verborgen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie