Afbeelding
Afbeelding van WorldSpectrum via Pixabay

Bitcoin vs. Litecoin: voor welke cryptomunt moet je gaan?

15 maart 2021 om 09:25 Partnercontent

Tot vorig jaar lag de interesse voor investeren in cryptocurrency voornamelijk bij grote bedrijven en investeerders. De economische crisis die toentertijd door corona ontstond, bracht daar verandering in. Men ging op zoek naar alternatieve manieren om geld te investeren toen de aandelenmarkt door de pandemie in elkaar stortte.

Hierdoor groeide de waarde van de virtuele munt op onder andere de Bitcoin koers - bij cryptocurrency geldt namelijk dat als er meer vraag is en minder aanbod, de prijzen omhoog gaan. Dat bleek op z’n beurt weer razend interessant voor de ‘gewone’ mens, want waarom zou je in zo’n onzekere tijd niet een gokje wagen? Je hebt de keuze uit diverse soorten cryptocurrency, waaronder Bitcoin en Litecoin. In dit artikel bespreken we beide virtuele munten en lees je meer over de verschillen en de overeenkomsten.

Wat is Bitcoin precies en wat zijn de voordelen?

Cryptocurrency en met name de Bitcoin is populair. Bitcoin is in 2008 al ontwikkeld door iemand waarvan de identiteit niet bekend is, in een jaar dat de hele wereld te maken kreeg met een financiële crisis. Hierdoor daalde het vertrouwen in de economie; iets waar in de coronacrisis ook zeker sprake van is. Wat dat betreft is het dus niet heel vreemd dat men nu massaal interesse heeft in het investeren in Bitcoin en andere cryptovaluta. Een van de voordelen van Bitcoin is namelijk dat het een digitale munt is waar geen bank aan te pas komt - de munt is gedecentraliseerd. Dat is met het oog op privacy bewust zo gedaan; niemand behalve jij weet hoeveel geld je hebt of overmaakt naar een ander.

De waarde van Bitcoin op het netwerk van Blockchain wisselt iedere dag. Er is een maximum van 21 miljoen Bitcoin te koop; door vraag en aanbod wisselt de waarde continu. Door deze volatiliteit weet je dus nooit zeker of investeren in Bitcoin een goed idee is. Maar: dat is ook weer de kracht van cryptocurrency. De waarde kan dalen, maar ook juist stijgen. Ga maar eens na: het eerste product dat met Bitcoin is gekocht is een pizza. Voor twee pizza’s betaalde men in 2009 10.000 Bitcoin. Tegenwoordig is 1 Bitcoin al meer dan 45000 dollar (maart 2021) waard. Moet je je voorstellen hoeveel die twee pizza’s nu waard waren geweest! Leuk weetje: op deze Twitter-pagina zie je iedere dag wat de waarde van de pizza’s tegenwoordig zou zijn.

Litecoin: wat is het en wat zijn de pluspunten?

Naast Bitcoin kun je investeren in allerlei andere cryptomunten. Een van de munten die het meest lijkt op de Bitcoin is Litecoin. Litecoin werkt namelijk ongeveer op dezelfde manier als Bitcoin. Deze munt werd in 2011 opgericht door Charlie Lee, een oud-medewerker van Google. Zijn grootste doel was al gauw duidelijk: hij wilde een cryptomunt ontwikkelen die goedkoper en vooral sneller was dan de Bitcoin. Dat gebeurde en met succes: de waarde van de munt op de Litecoin koers steeg al gauw van nul naar € 0,26. Anno maart 2021 is één Litecoin meer dan € 169 waard.

De waarde op de Litecoin koers is net als bij Bitcoin volatiel. Ook hier is er sprake van een wisselende waarde door vraag en aanbod. Daarom geldt hierbij ook: investeer alleen in Litecoin met geld dat je over hebt en niet mist. Experts verwachten dat de toekomst van Litecoin rooskleurig zal zijn door de vele nieuwe ontwikkelingen die voor de cryptomunt op de agenda staan en door de verhoogde interesse in cryptocurrency. Wat daarbij ook helpt, is het feit dat Litecoin ook gedecentraliseerd is, waardoor je in volledige anonimiteit transacties kunt doen. Dat is niet voor alle cryptomunten het geval, waardoor men vaker neigt naar het aanschaffen van Litecoin of Bitcoin.

Kies ik voor Bitcoin of Litecoin?

Heb je interesse om de gok ook eens te wagen? Om een beetje te kunnen profiteren van de Bitcoin koers is het handig om een flink bedrag te investeren. Dat voelt voor de meeste consumenten te spannend en niet heel toegankelijk, omdat de waarde van de Bitcoin zo hoog ligt. Je moet wel weten dat je ook een gedeelte van een Bitcoin kunt kopen, waardoor je minder geld hoeft in te leggen. Bij Litecoin is het toegankelijker om volledige munten aan te schaffen. Zolang de bubbel nog niet barst, kun je deze uiteindelijk misschien wel met fikse winst verkopen. In beide cryptomunten is volop interesse dus daar kan het niet aan liggen.

Er zijn nog andere redenen waarom je eerder voor Litecoin zou gaan. Zoals Charlie Lee wilde, is de Litecoin sneller en goedkoper. Zo zijn de transactiekosten bij Litecoin goedkoper dan bij Bitcoin; het Litecoin-netwerk is vier keer zo snel met het aanmaken van transactieblokken dan het netwerk van Bitcoin. Daarnaast is de maximale hoeveelheid van Litecoin 84 miljoen; bij Bitcoin is dat 21 miljoen waardoor er sneller schaarste ontstaat. Tot slot is het netwerk van Litecoin sneller en voelt het door de lage prijs dus toegankelijker. Misschien juist interessant om eens ergens anders in te investeren dan in Bitcoin, toch?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie