Afbeelding
Foto door form PxHere

Als bedrijf overstappen op LED verlichting, dat is zo slecht nog niet!

14 december 2020 om 09:37 Partnercontent

Met het hele bedrijf compleet overstappen op LED? In November 2018 heeft de Tweede Kamer een motie doorgevoerd waarin stond dat er een verplichte overstap moest komen voor bedrijven van conventionele verlichting op LED. Een van de voornaamste redenen hiervoor was dat het zou leiden tot een besparing van ongeveer 0.9 megaton aan CO2. Dit betekent dat een overstap naar LED dus aanzienlijk beter zou zijn wanneer er een verplichting kwam richting bedrijven.

Hier was uiteraard niet ieder bedrijf blij mee, uiteraard was er onder de kleine bedrijven meer ontevredenheid als onder de grotere. Want, zo een overstap naar LED kan best een enorme investering zijn voor het bedrijf. Maar, het overstappen op LED verlichting heeft, gelukkig, ook een hoop voordelen. In dit blogartikel lees je een aantal van de voornaamste redenen waarom je als bedrijf ook best blij kunt zijn met een verplichte overstap naar zakelijk LED.

Montage is kinderspel.

De montage van de nieuwe verlichting is nog altijd wel een gedoe. Gelukkig valt die bij LED verlichting van Letsleds enorm mee! Je zou bijvoorbeeld de LED panelen kunnen plaatsen in systeemplafonds waar bijvoorbeeld eerst armaturen hingen. Zo zijn 60cm bij 60cm LED panelen prima vervangers voor oude 4 x 18W TL bakken. Je hoeft bovendien voor het plaatsen van deze panelen geen nieuwe gaten te boren. Ook conventionele TL buizen zoals de G5 en de G13 kunnen heel makkelijk worden vervangen door LED TL buizen.

 LED is korter in onderhoudstijd.

LED verlichting gaat veel langer mee dan andere soorten lampen. Gemiddeld gezien kunnen LED lampen gemiddeld 30.000 tot wel 50.000 uur branden. Dit heeft tot gevolg dat ze bij gebruik van de gemiddelde werkweek (8 uur) wel 10 tot 17 jaar lang kunnen blijven hangen! En dit allemaal zonder dat je er zelf naar hoeft om te kijken. Minder kosten en tijd aan onderhoud en ook nog eens minder vaak nieuwe lampen aanschaffen. Dit klinkt inderdaad te mooi om waar te zijn, maar dit is een van de weinige gevallen waar bij dat niet zo is. Dit is een win-win situatie. Je voldoet als bedrijf aan de maatregelen die overheid graag uitgevoerd ziet worden, en als bedrijf heb je er zelf ook een hoop baat bij.

 Beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

De motie uit de Tweede Kamer bracht dit ook al duidelijk naar voren, LED verlichting is beter voor het milieu dan traditionele vormen van verlichting zoals bijvoorbeeld het gebruik van gloeilampen. De reden hiervoor is dat LED verlichting veel minder energie verbruikt als de traditionele vormen van verlichting. Een LED lamp zorgt er voor dat er 90% van de elektriciteit om wordt gezet in licht en 10% in warmte. Dit is bij vele andere soorten van verlichting bijna exact andersom. Dit heeft tot gevolg dat LED veel minder onnodige energie verbruikt, wat dus niet enkel het milieu ten goede komt maar ook de portemonnee! Het is dus voor een bedrijf een flinke investering, maar de verhoudingen zijn zo verschrikkelijk gunstig dat voor het terugverdienen enkel het plaatsen van de lampen vereist is. Voor het opwekken van conventionele energie worden er fossiele brandstoffen gebruikt, dit is een proces waarbij gas en steenkool worden verbrand, hierbij wordt immens veel CO2 uitgestoten. Hoe minder elektriciteit een lamp dus verbruikt, hoe gunstiger voor het milieu.

Daarnaast hebben bijvoorbeeld LED TL buizen en LED panelen de gunstige factor dat zij door hun energiezuinigheid automatisch al de energierekening verlagen

 Ook belastingvoordeel voor de ‘’LED ondernemer’’? Jazeker!

De overheid doet ook een hoop terug voor ondernemingen die de overstap maken naar LED verlichting. Bedrijven die dit doen kunnen namelijk aanspraak maken op de EIA, de energie-investeringsaftrek. Bij deze regeling investeren ondernemers in duurzame energie op het gebied van bedrijfsvoering, en deze investering kan dan worden afgetrokken van de fiscale winst, op deze manier betaal je als ondernemer dus minder vennootschaps- of inkomstenbelasting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie