Afbeelding
E-bikes

E-bikes steeds beter vertegenwoordigd op de Nederlandse fietspaden

4 november 2020 om 09:06 Partnercontent

Fietsen is toch wel een typisch Nederlands goed. De meeste van ons leerde op jonge leeftijd al fietsen, waarna de fiets al snel ons vertrouwde vervoersmiddel werd. Ook in het volwassen leven is de fiets een handig vervoersmiddel, en is hij onmisbaar in het dagelijks leven. Toch is er een beeld veranderende verschuiving aan de gang op de Nederlandse fietspaden. Zwoegen om vooruit te komen bij tegenwind of uitgeput en bezweet aankomen op je bestemming is verleden tijd, dankzij de e-bike. De elektrische fiets, die voorheen als dé fiets voor gepensioneerden werd gekenmerkt, is dat nu allang niet meer. Jong en oud hebben de voordelen ontdekt en dat zie je terug op het fietspad. De ene na de andere e-bike fietst je voorbij!

Elektrisch fietsen voor iedereen

Zoals gezegd had de e-bike in haar beginjaren vooral het imago van hulpmiddel voor ouderen. Zo behouden ze namelijk wat langer hun mobiliteit, als fietsen bijvoorbeeld te veel energie kost. De techniek die ervoor zorgt dat fietsen dus minder energie kost is trapondersteuning. Dit is ook de technologie die ervoor heeft gezorgd dat een veel groter publiek is gevallen voor de e-bike. Vooral voor mensen die te ver van het werk afwonen om gewoon te fietsen is de e-bike een uitkomst. Ook voor een heleboel middelbare scholieren die grote afstanden moeten overbruggen naar school, biedt elektrisch fietsen uitkomst. toch is er nog een groep die steeds vaker kiest voor een elektrische fiets: de recreatiefietser.

De e-bike is er in vele vormen en maten. Je hebt hippe modellen voor in de stad, moederfietsen en fietsen met een extra lage instap. Ook is er een hele nieuwe lijn aan e-bikes toegevoegd aan het aanbod, namelijk de fietsen voor recreatief gebruik. Zo heb je voor de sportievelingen onder ons een elektrische mountainbike, maar bijvoorbeeld ook een elektrische hybridefiets. Vrijetijds fietsers kunnen door elektrisch te fietsen ook hun grenzen verleggen en daardoor nóg meer genieten van hun geliefde hobby.  

Een e-bike is gezonder dan je denkt

Om terug te komen op de voordelen van een e-bike: de trapondersteuning maakt fietsen toegankelijk voor veel meer mensen. Afstanden die eerst te lang zijn om comfortabel te overbruggen, zijn op en e-bike een fluitje van een cent. Natuurlijk is er discussie over hoe gezond fietsen op een elektrische fiets nou echt is, vanwege de trapondersteuning. Maar hoe je het eigenlijk kunt zien is dat je met een e-bike langer én vaker op de fiets zit. Je bent dus meer in de buitenlucht en dat heeft zo zijn voordelen voor je gezondheid. Zo kun je dankzij de frisse buitenlucht, buiten je hoofd goed leegmaken en ontspannen. Ook heeft fietsen een goed effect op je slaap. Zo slaap je niet alleen sneller, maar is ook de kwaliteit van je slaap beter. Zo start je weer fris en fruitig aan je dag!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met fietsenwinkel Badhoevedorp 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie