Afbeelding
Gasverbruik

Warme winter zorgt voor lagere energierekening

8 juli 2020 om 14:14 Partnercontent

In de maanden december en januari is het niet heel koud geweest. Dit zien we terug in het stookgedrag van de Amstelveense huishoudens. Volgens verschillende energieleveranciers zijn bewoners op deze manier een paar tientjes goedkoper uit dan vorig jaar. Dit lieten zij weten aan NU.nl

Gasverbruik daalt

Volgens energieleverancier Essent hebben hun klanten tussen 1 december en 2 februari 84 kubieke meter minder gas verbruikt in vergelijking met het gemiddelde verbruik van de afgelopen dertig jaar. Dat is omgerekend een daling van 6,5 procent. Bij Vattenfall is er een daling te zien van 53 kubieke meter, wat gelijk staat aan een besparing van 42 euro. Dit betekent niet gelijk dat elke Amstelvener goedkoper uit is. De totale energierekening is ook afhankelijk van het stookgedrag het hele jaar door en wat de bewoner maandelijks betaalt.

Vermindering energiebelasting

De warme wintermaanden zijn dus een mooie meevaller als het om de energierekening gaat. Ook de vermindering van de energiebelasting zorgt ervoor dat de energierekening lager wordt. Per 1 januari 2020 is de energiebelasting op gas verhoogd en de energiebelasting op stroom verlaagd. De vermindering energiebelasting neemt echter flink toe. De overheid ziet energie namelijk als een basisbehoefte. Daarom heft de Rijksoverheid geen belasting over een deel van het energieverbruik. De hoogte van deze belastingvermindering wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Door deze heffingskorting gaan huishoudens gemiddeld minder energiebelasting betalen. 

Energie besparen door woning te verduurzamen

Huishoudens moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Om woningeigenaren te stimuleren om minder gas te verbruiken, is de belasting op gas dus flink verhoogd. Daarnaast hoopt de overheid met allerlei interessante regelingen en subsidies dat mensen vrijwillig afscheid nemen van hun gasaansluiting en gaan investeren in energiebesparende maatregelen. Door een woning goed te isoleren, bijvoorbeeld, hoeft er een stuk minder gestookt te worden. Daarnaast wordt de woning op deze manier geschikt gemaakt voor een duurzame verwarmingsinstallatie. 

Energie besparen zonder financiële investering

Het kost een hoop geld om een woning te verduurzamen. Hoewel de overheid een vergoeding uitkeert aan mensen die investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen, moeten eigenaren nog steeds veel geld investeren. Gelukkig kunnen mensen ook zonder investering energie besparen. Dat kan bijvoorbeeld door energie vergelijken. Als mensen energie vergelijken dan zien zij meteen waar zij goedkoper uit zijn. Door over te stappen naar een andere aanbieder, kunnen huishoudens honderden euro's per jaar besparen. Ook door gedragsverandering kunnen mensen geld en energie besparen. Mensen kunnen bijvoorbeeld 7 procent energie besparen door de verwarming 1 °C lager te zetten. Tot slot verbruiken elektrische apparaten ook stroom als deze op stand-by staan. Door alle elektronische apparaten altijd volledig uit te schakelen en uit het stopcontact te halen, kunnen huishoudens ongeveer 90 euro per jaar besparen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie