Afbeelding
Foto door form PxHere

Overstappen naar een goedkopere energieleverancier

15 juni 2020 om 07:50 Partnercontent

Op 1 juli zullen de meeste energieleveranciers hun variabele tarieven gaan aanpassen. De prijzen voor de gas en stroom tarieven zal gemiddeld met 6,6 procent omlaag gaan. Toch kunnen de tarieven van een 1- of 3-jarig contract nog lager liggen. 

Als je een aantal jaar bij dezelfde energieleverancier zit dan heb je waarschijnlijk een variabel contract. Deze contracten zijn meestal duurder dan één of drie jarige contracten en profiteren niet van cashbacks. Daarom is het belangrijk om regelmatig over te stappen naar een andere leverancier.

Waaruit bestaat mijn energierekening?

Je energierekening is opgebouwd uit de volgende 3 onderdelen: de leveringstarieven, belastingen en de netbeheerkosten. Per leverancier zal de leveringstarieven verschillenen. Daarnaast heb je nog de kosten voor de netbeheerder. Je netbeheerder zorgt ervoor dat je netjes je energie krijgt en dat het energienet wordt onderhouden. Als laatste is er nog de energiebelasting. In 2020 is de energiebelasting op gas gestegen doordat de overheid het gasverbruik wil verminderen. Als je dus veel gas gebruikt dan ben je in 2020 duurder uit. Het goede nieuws is dat in 2020 de belastingteruggave € 200 hoger is dan vorige jaar.

Voordelen van het overstappen naar een nieuwe energieleverancier 

Door steeds bij dezelfde energieleverancier te blijven betaal je jaarlijks vaak veel meer dan nodig is. Niemand wil te veel betalen voor stroom en gas. Toch lopen veel mensen kansen mis om echt veel geld te kunnen besparen op hun energierekening. Energieleveranciers geven grote kortingen aan nieuwe klanten waarmee je wel € 350 per jaar kan besparen.

Nieuwe klanten kunnen bij energieleveranciers ook verschillende cadeaus krijgen zoals een tegoedbon van € 150  of een nieuwe game console. Dit verschilt per energieleverancier waardoor het een goed idee is om zoveel mogelijk leveranciers met elkaar te vergelijken.

Energie vergelijken is tegenwoordig makkelijker dan ooit met de vele vergelijksites die momenteel online zijn. Je hoeft niet langer alle websites van de energieleveranciers af te gaan om te kijken wie de meest voordelige tarieven heeft.

Wat moet je regelen voordat je gaat overstappen?

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de einddattum van je huidige contract. Als je een variabele contract hebt dan hoef je je nergens zorgen om te maken. Je kunt dan meteen overstappen naar een andere energieleverancier zonder boete.

Ben je recent overgestapt met een 1 of 3 jarig contract? Dan kun je mogelijk een overstapboete krijgen. Bij de meeste energieleveranciers kun je twee maanden voor de einddatum overstappen zonder boete. Check altijd de site van je nieuwe leverancier om te kijken of je eerder kan overstappen.

Kom je met overstappen zonder stroom of gas te zitten?

Wanneer je gaat overstappen hoef je je ook geen zorgen te maken dat je zonder gas en stroom komt te zitten. Als je overstapt gaat je nieuwe contract in wanneer je huidige contract eindigt (ook wanneer je 2 maanden eerder overstapt.). Hierdoor kom je niet zomaar zonder stroom te zitten en wordt alles geregeld via je nieuwe energieleverancier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie