Afbeelding
Tramverbinding

Dura Vermeer realiseert nieuwe Uithoornlijn

18 maart 2020 om 12:27 Partnercontent

De nieuwe Uithoornlijn, de tramverbinding tussen Amstelveen Zuid en het centrum van Uithoorn, gaat aangelegd worden door bouwbedrijf Dura Vermeer. De aannemer is door Vervoerregio Amsterdam aangesteld om het ontwerp verder uit te werken en de daadwerkelijke bouw uit te voeren. De nieuwe tramlijn draagt bij aan een verbeterde bereikbaarheid van de regio.

Planning tramlijn 25
Naar verwachting start de bouw van de Uithoornlijn, dat lijnnummer 25 krijgt, in 2021. De eerste reizigerstram rijdt als alles volgens planning verloopt in 2024 door Uithoorn. Dit jaar heeft Dura Vermeer tijd nodig om het ontwerp uit te werken en te starten met de voorbereidende werkzaamheden. Zo neemt het bouwbedrijf maatregelen om hinder voor de omgeving, het OV en het verkeer, te beperken tijdens de aanleg van de tramlijn. De eerdere ingebruikname van de nog te realiseren tramlijn naar Uithoorn werd verwacht in 2022 of 2023, dit bleek vorige zomer al niet haalbaar.

Betere bereikbaarheid
Door de aanleg van de lijn ontstaat er een directe tramverbinding tussen het centrum van Uithoorn en station Amsterdam-Zuid, via Amstelveen. Hier kan men overstappen op de trein of één van de busverbindingen in oost-westrichting. Hiermee speelt de regio in op de verwachte groei van het aantal reizigers. Door de Uithoornlijn aan te leggen voorziet de gemeente in de behoefte aan betrouwbaar openbaar vervoer ten zuiden van Amsterdam. Er was het nodige protest tegen het doortrekken van de Amstelveenlijn. Zo vreesden sommige inwoners uit Uithoorn dat het busvervoer zou lijden onder de komst van de tram, terwijl inwoners uit Amstelveen maandenlang gebruik moeten maken van vervangend busvervoer op metrolijn 51, die vervangen gaat worden door de Uithoornlijn. Dura Vermeer is uitgekozen voor het ontwerp en de uitvoer omdat het bouwbedrijf in het plan van aanpak onder meer aandacht had voor dit soort omgevingsfactoren. De overeenkomst wordt getekend op 11 maart 2020 tussen vertegenwoordigers van Dura Vermeer en Vervoerregio Amsterdam. Hierbij zullen alle projectpartners aanwezig zijn: de gemeenten Uithoorn en Amstelveen, provincie Noord-Holland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de GVB.

Meer auto's verwacht door economische groei
In een stedelijke omgeving wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, ook voor woon-werkverkeer. Dit scheelt bewoners in de kosten voor onder andere de aanschaf, brandstof en de auto verzekeren. Ook moet er in Amstelveen steeds vaker betaald worden voor een parkeerplek. Daarnaast is het beter voor het milieu wanneer forenzen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Door de economische groei valt het te verwachten dat het autobezit in Amstelveen toe gaat nemen. Huishoudens met een hoger inkomen hebben doorgaans minimaal één auto voor de deur staan. De Metropoolregio Amsterdam (MRA), waartoe Amstelveen behoort, groeit dit jaar naar verwachting met 2,3 procent.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie