Afbeelding
IP camera

Woninginbraak voorkomen met beveiligde IP-camera's

25 februari 2020 om 12:42 Partnercontent

Het aantal inbraken daalt ieder jaar, dat is goed nieuws. Je moet als huurder of eigenaar wel extra voorzorgsmaatregelen nemen om niet deel uit te maken van die groep waar het tóch misloopt. Met behulp van een IP-camera kun je preventief handelen en de kans op inbraak aanzienlijk reduceren. Toch kleven er ook risico's aan dit soort camera's waar je zeker rekening mee moet houden. Op deze pagina leggen we uit hoe je een woninginbraak kunt voorkomen met beveiligde IP-camera's.

Camera als inbraakpreventie
Wanneer een potentiële inbreker voor de deur staat om de kwaliteit van het slot eens wat nader te bekijken, dan is deze persoon al een stap te ver in het proces belandt. Je wilt namelijk liever inbrekers op afstand houden. Het plaatsen van een camera heeft direct een preventieve werking, zelfs wanneer deze niet ingeschakeld staat. Toch is het plaatsen van dummy camera's niet verstandig omdat dieven heus wel het verschil kunnen zien. Daarnaast geeft het een gerust gevoel om zelf te kunnen zien wat er zich afspeelt in de voortuin en wie over het voetpad loopt.

Het gevaar van IP-camera's
Omdat overal kabels trekken niet praktisch is voor particuliere woonhuizen, kiezen veel bewoners tegenwoordig voor IP-camera's die draadloos verbinding kunnen maken met het internet. Beelden worden geüpload naar de cloud, van daaruit kunnen ze bekeken worden. Dit werkt op zich heel goed, maar wie kan er meekijken? Er zijn enkele zwakke punten bij draadloze camera's zoals:

  • De internetverbinding moet beveiligd zijn op basis van encryptie. Zo kunnen andere partijen het signaal niet onderscheppen.
  • Om in te loggen dien je een sterk wachtwoord te bedenken. Wanneer je dit nalaat kunnen criminelen precies zien wat er zich rond de woning afspeelt.
  • Er wordt vaak gebruik gemaakt van mobiele toestellen om de beelden terug te kijken. Wanneer deze apparaten niet vergrendeld zijn heeft iedereen toegang tot de camerabeelden. Zorg er dus voor dat alle apparatuur met toegang tot de beelden beveiligd is, naast de unieke combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.

Zijn draadloze IP-camera's veilig?
Wanneer je rekening houdt met de drie bovenstaande punten zijn draadloze IP-camera's inderdaad veilig. Toch zijn er nog enkele zaken om rekening mee te houden:

Waar worden de beelden opgeslagen?
Om de beelden van de beveiligingscamera terug te kijken worden ze online opgeslagen. Dit kan via de servers van het bedrijf zijn die de apparatuur verkoopt, of via een externe cloud opslagdienst. Niet alle fabrikanten gaan even goed om met de privacy van gebruikers, zo is de Ring deurbel camera van Amazon onder vuur komen te liggen omdat het bedrijf te snel informatie zou delen met de autoriteiten. Bij bedrijven buiten Europa kunnen de regels op het gebied van privacy anders liggen. Chinese bedrijven worden ook met een kritische blik bekeken wanneer de servers zich in China bevinden. Het Franse bedrijf Somfy pakt het iets anders aan. Zij laten de keuze voor cloud opslag over aan de gebruiker. Zo kun je Google Drive gebruiken, Microsoft OneDrive of Dropbox. Je bent uiteraard wel zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van deze cloud drive. De Google Nest camera is vreemd genoeg niet gratis te koppelen aan Google Drive, na de eerste maand moet er betaald worden om beelden op te slaan. Anders kun je alleen maar naar de live beelden kijken, wat het gebruik van de camera uiteraard beperkt.

De beelden buiten de woning bekijken
Wanneer je gebruik maakt van het eigen thuisnetwerk is de beveiliging nog goed te overzien. Als je ergens anders bent moet je nog beter opletten. Je kunt dan gebruik maken van de mobiele app op basis van gebruikersnaam en wachtwoord, of met vingerafdrukherkenning of een andere veilige inlog-methode op de smartphone. Maak bij voorkeur gebruik van een eigen, beveiligde verbinding en niet van een openbaar netwerk. Wanneer je op systemen van andere mensen werkt zoals in de bibliotheek of een publieke computer op het werk, dan is het aan te bevelen om in een privé venster in te loggen, en daarna de browsergeschiedenis te wissen. Maar eigenlijk kun je het gebruik beter beperken tot je eigen apparaten en verbinding. Ben je op reis? Overweeg dan een data SIM te kopen in het land van bestemming, dan heb je altijd beschikking over mobiel internet. Het de hotspot functie kun je ook gebruik maken van je eigen internetverbinding via een laptop zonder SIM-kaart.

Tip: Mochten er ooit beelden gedeeld moeten worden met de politie, dan is het van belang om te weten dat je alleen eigen terrein vast mag leggen. Wanneer je openbaar terrein vastlegt overtreedt je niet alleen de wet, de beelden mogen dan ook niet gebruikt worden in een juridische zaak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie