Afbeelding
Misdrijven

Aantal misdrijven in Amstelveen afgenomen

20 februari 2020 om 10:33 Partnercontent

AMSTELVEEN Het totale aantal misdrijven in Amstelveen is vorig jaar afgenomen ten opzichte van 2018. In 2019 werden er 5 procent minder misdaden geregistreerd dan in 2018. Dat blijkt uit de misdaadcijfers van 2019. Deze cijfers zijn opvallend te noemen, want landelijk is het aantal misdaden juist toegenomen met 4 procent.

Woninginbraken met een derde gedaald
Er is vorig jaar veel minder melding gemaakt van zakkenrollerij in Amstelveen ten opzichte van 2018. Het aantal incidenten nam af met 36 procent. Landelijk was dit 14 procent. Het aantal woninginbraken in Amstelveen nam met 34 procent af, tegenover 8 procent op landelijk niveau. Opvallend is dat het aantal scooterdiefstallen in Amstelveen wel is gestegen, met 22 procent ten opzichte van 2018. In de rest van Nederland is namelijk al jaren een daling te zien. Vooral in de maanden oktober en november werden er veel scooters in Amstelveen gestolen. Ook de stijging van het aantal overvallen in Amstelveen is opvallend te noemen. In 2018 werden er in totaal drie overvallen gepleegd, tegenover negen in 2019. Ook het aantal gevallen van diefstal met geweld nam met 40 procent toe. Ook op landelijk niveau neemt dit toe.

Maatregelen tegen inbraak
De afname van het aantal inbraken kan te maken hebben met het feit dat er door de gemeente een aantal maatregelen zijn genomen. Zo kunnen inwoners uit Amstelveen subsidie krijgen om maatregelen te treffen om hun woning te beveiligen. Eigenaren kunnen kiezen uit twee soorten subsidies: een subsidie van maximaal € 500,- voor het volledig beveiligen van de woning conform het Politiekeurmerk Veilig Wonen of een subsidie van maximaal € 300,- voor de aanschaf van hang- en sluitwerk dat is goedgekeurd voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Daarnaast blijft de zichtbaarheid van de politie in de wijk een belangrijk aandachtspunt. Ook is er is een speciaal Anti Inbraak Team (afgekort AIT) opgezet dat dagelijks, vaak ongezien, door de Amstelveense wijken trekt.

Woninginbraak voorkomen
Woningeigenaren kunnen zelf veel doen om inbrekers buiten te houden. Allereerst is het verstandig om het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) aan te vragen. Dit keurmerk wordt gegeven aan woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en veiligheid. Een bijkomend voordeel is dat eigenaren van zo'n keurmerk ongeveer 20 procent korting krijgen op de inboedelverzekering. Uiteraard is het sowieso handig om een inboedelverzekering af te sluiten, zodat waardevolle spullen zijn gedekt voor diefstal. Daarnaast is het verstandig om altijd alle deuren en ramen te sluiten als er niemand thuis is. Dat is ook een vereiste om een vergoeding van de verzekering te krijgen. Ook is het raadzaam om buitenverlichting te nemen met een bewegingssensor. Daarnaast is het ook verstandig om met de buren afspraken te maken om op elkaars huis te letten tijdens vakanties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie