Marga Minco in de winter van 1943-1944 aan de achterzijde van haar onderduikadres in Heemstede.
Marga Minco in de winter van 1943-1944 aan de achterzijde van haar onderduikadres in Heemstede. Foto aangeleverd

Voorstellingen rond herdenking oorlog: ‘Het bittere kruid’ en ‘De Joodse vrouw’

26 april 2023 om 07:00 Overig

AMSTELVEEN Rondom de Nationale Herdenking worden overal in het land voorstellingen gespeeld die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In Schouwburg Amstelveen zijn op woensdag 3 mei ‘Het Bittere Kruid’ en ‘De Joodse vrouw ‘ te zien, twee voorstelling op één avond in een regie van Agaath Witteman.


‘Het bittere kruid’ is een theaterbewerking van bekende boek van Marga Minco (1920). ‘Ik wilde mijn familie verder laten leven door over ze te schrijven,’ aldus de schrijfster. In ‘Het bittere kruid’ beschrijft ze hoe haar familie argeloos een systeem van vernietiging wordt binnengedreven en hoe zijzelf overleeft. In de voorstelling vertellen Hanne Arendzen en Julien Croiset de verhalen zoals ze geschreven zijn. Afwisselend zijn ze verteller, personage of allebei tegelijk.

Met karige middelen wordt de wereld van ‘Het bittere kruid’ opgeroepen. Leidraad voor de enscenering is de schrijfstijl van Marga Minco, licht van toon, zonder grote emoties. De schrijfster was in de oorlog een jonge vrouw. Toch koos ze als verteller voor een jong meisje. Argeloos kijkt zij naar de gebeurtenissen. De verschrikkelijke wandaden worden hoogstens gesuggereerd. Het is ook niet nodig. De toeschouwer kent de afloop en zal het verhaal met eigen beelden aanvullen.

AANGRIJPEND VERHAAL

In de tweede voorstelling wordt de door Bertolt Brecht geschreven éénakter ‘De Joodse vrouw’ uitgevoerd door Marguerite de Brauw en Julien Croiset. In de dertiger jaren zag Brecht het gevaar van Nazi-Duitsland en begon hij met het schrijven van enkele éénakters. In 1938 vond in Parijs de première plaats van de eenakter ‘De Joodse Vrouw’. De scenes maken duidelijk hoe de nationaalsocialistische dictatuur in alle lagen van de samenleving en het dagelijks leven binnendringt en angst en wantrouwen zaait. De Joodse Vrouw is het aangrijpende verhaal van Judith Keith; zij voelt zich door deze verziekte sfeer genoodzaakt om afscheid te nemen van huis en haard. 

Voor meer informatie www.schouwburgamstelveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie