Volop speelplezier tijdens het Peuterfestival.
Volop speelplezier tijdens het Peuterfestival. Naomi Heidinga

Speelparadijs voor kinderen

8 maart 2023 om 15:22 Overig

AMSTELVEEN Zachte matten, kleurrijke obstakels en springkussens: voor peuters was het vorige week genieten tijdens het Peuterfestival. Een bezoekje van Peppa Big maakte het feest compleet. Het Peuterfestival werd georganiseerd door AmstelveenSport. 

PEUTERFESTIVAL AmstelveenSport wil Amstelveners in beweging krijgen, te beginnen bij de jeugd. Zo wil de organisatie kinderen op speelse manier laten kennis maken met sporten en bewegen. Wekelijks vinden daarom beweegactiviteiten plaats. In vakanties wordt extra uitgepakt. Bijvoorbeeld met het Peuterfestival. Daar is vrijdag veel belangstelling voor: er zijn 100 aanmeldingen. Het festival vindt deze keer daarom niet alleen in de Beweegbox plaats, ook de turnhal is voor de kleintjes ingericht. In de Beweegbox staan verschillende springkussens. In de turnhal kunnen de kinderen naar hartenlust klimmen en klauteren op gymnastische toestellen. De ‘patattenbak’ is populair: een gat gevuld met schuimrubberen ‘patatten’, waar men normaliter de salto bij oefent. Fijn voor de kinderen is dat alles is omgeven met zachte matten. Ze kunnen zich daarom niet bezeren bij het vallen. Daardoor groeit het vertrouwen en durven de kinderen vrijer te bewegen en meer dingen uit te proberen. Voor de ouders is het aanpoten om hun kroost bij te houden.

MOTORIEK Kim van Dongen is buurtsportcoach bij AmstelveenSport. Ze geeft wekelijks Peutergym in de turnhal aan de Sportlaan. “Deze lessen zijn voor kinderen van twee tot en met vier jaar. Doel van de lessen is om de motoriek van de kinderen te verbeteren. Plezier staat voorop. Ook het sociale aspect is belangrijk.” Ze verzint wekelijks een nieuw speelparcours voor de kinderen, waarbij diverse vaardigheden worden geoefend. “Balanceren, springen, rollen en rennen bijvoorbeeld. Een aantal kinderen wordt naar ons doorverwezen door de kinderfysio. Het gaat om kinderen waarbij op jonge leeftijd al een achterstand is geconstateerd wat betreft hun motoriek. Ik zie de kinderen in slechts een aantal lessen al vooruitgaan.” De lessen vinden op donderdag en vrijdag plaats op twee momenten: van 9.45 tot 10.30 uur en van 10.45 en 11.30 uur. Inschrijven is verplicht en kan via www.amstelveensport.nl/peutergym.

WATERVOETBAL In de voorjaarsvakantie werden meer sportactiviteiten georganiseerd. Een luchtkussenfestival in de Ben Goudsmithal, volleyballen met AMVJ Martinus en watervoetbal in De Meerkamp: een vrij nieuwe sport, geschikt voor iedereen met minimaal zwemdiploma A. Watervoetbal wordt in het zwembad gespeeld. De zwembadvloer gaat omhoog, tot er een klein laagje water overblijft van ongeveer vijftien centimeter. Vervolgens wordt in kleine teams gevoetbald, zonder keepers. Watervoetbal is voor iedereen leuk, omdat de techniek heel anders is dan bij ‘gewoon’ voetbal. Bij watervoetbal heb je namelijk meer kracht nodig om de bal te schoppen vanwege het water. In totaal hebben in de vakantie zo’n 500 kinderen meegedaan aan de activiteiten. 

AANBOD Ook in de meivakantie zijn er activiteiten, zoals het LuchtkussenFestival op 26 april. Geschikt voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Entree kost vier euro. Aanmelden kan via www.amstelveensport.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie