Elektrische bussen van Connexxion bij oplaadstation in Amstelveen.
Elektrische bussen van Connexxion bij oplaadstation in Amstelveen. René de Leeuw

PvdA roept in Vervoersregio op tot oplossing voor cao-stakingen streekvervoer

6 maart 2023 om 10:04 Overig

AMSTELVEEN Het streekvervoer staakt vandaag en meer dagen in de komende weer voor betere arbeidsvoorwaarden. De PvdA roept streekvervoerders en werknemers op om zo snel mogelijk het conflict over arbeidsvoorwaarden op te lossen. De PvdA dient hiervoor een motie in bij de Regioraad van de Vervoerregio Amsterdam, waarin zij het dagelijks bestuur van de Vervoerregio oproept om de vervoerders te wijzen op het belang van goede arbeidsvoorwaarden. De PvdA wil ook dat het dagelijks bestuur erop aandringt dat vervoerders in gesprek blijven met vakbonden. De motie wordt op 7 maart tijdens de Regioraad ingediend.

Er wordt onder meer gestaakt door buschauffeurs, servicemedewerkers en onderhoudsmonteurs van EBS en Connexxion in Amsterdam en omliggende gemeentes, zoals Amstelveen, Haarlemmermeer, Purmerend en Zaanstad. In deze regio is de Vervoerregio Amsterdam verantwoordelijk voor het openbaar vervoer. 

Hoewel de Vervoerregio niet direct betrokken is bij de gesprekken tussen werkgevers en werknemers, wil de PvdA toch dat de Vervoerregio in actie komt als opdrachtgever van het openbaar vervoer. De vervoersmaatschappijen kunnen hun verplichtingen niet nakomen en zo wordt de Vervoerregio direct geraakt door de stakingen. De reizigers onder vinden volgens de PvdA niet alleen last van de stakingen, maar ook van het personeelstekort bij vervoerders doordat daardoor bussen uitvallen en de dienstregeling is uitgekleed.

KOOPKRACHT ONDER DRUK

“Het is begrijpelijk dat OV-personeel staakt. De koopkracht van deze werknemers staat onder druk door de inflatie. De salarissen zijn te laag en de werkdruk is te hoog. Door personeelstekort is dit alleen maar toegenomen. Wij willen dat er serieus gekeken wordt naar de arbeidsvoorwaarden. Een fatsoenlijk salaris en een acceptabele werkdruk zijn essentieel voor goede dienstverlening aan de reizigers,” stelt Regioraadslid Arnout van den Bosch van PvdA Amstelveen.

“Het is zaak dat er zo snel mogelijk een akkoord komt tussen de vervoerders en de vakbonden, zodat OV-personeel met meer waardering en erkenning naar hun werk gaan. Reizigers kunnen hierdoor ook weer rekenen op betrouwbaar OV en goede dienstverlening,” vult Farley Asruf (PvdA Amsterdam) aan.

STAKINGSOPROEP

De vakbonden hebben hun leden opgeroepen om de komende twee weken staken op 6, 8, 10, 14, 15, 22, 24, 29 en 30 maart en 3, 5 en 7 april. Hierdoor kunnen ritten uitvallen in het streekvervoer en vertragingen optreden. De inzet van de stakingen is onder meer reparatie van het forse koopkrachtverlies voor de werknemers en maatregelen om de hoge werkdruk te verlagen. Werkgeversvereniging VWOV heeft al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen. Zo wil de FNV dat de salarissen met 16,9 procent worden verhoogd over een periode van een jaar. Het CNV eist 14 procent loonsverhoging over achttien maanden. Het bod van de VWOV komt neer op een loonstijging van 11 procent.

de stakingsoproep geldt niet voor het bus-, tram- en metrovervoer dat wordt verzorgd door stadsvervoerder GVB.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie